Wątróbka z kaczki
- Wątróbka drobiowa - Najlepiej z kaczki (200 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (170 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na wątróbkę z kaczki krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę.
Na dużej patelni z łyżką oliwy podsmaż cebulę i zdejmij ją na miseczkę.
Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę.
Na patelnie po cebuli dodaj jabłko z łyżką soku z cytryny i podsmaż (możesz dodać około 4-5 łyżek wody, aby nie przypalić jabłka), aż jabłko zacznie się rozpadać.
Palenie zdejmij z ognia, dodaj cebulę, wymieszaj i przykryj, aby nie wystygło.
Na drugiej patelni z łyżką oliwy usmaż wątróbkę. Smaż około 3-4 minuty. Najlepiej po około 3 minutach przekroić największą wątróbkę, żeby sprawdzić czy już jest gotowa.
Usmażoną wątróbkę wymieszaj z jabłkami i cebulą.
Podawaj z solą i pieprzem, aby każdy mógł doprawić wątróbkę według uznania.
Więcej informacji na temat wątróbki z kaczki
Wątróbka z kaczki to świetny pomysł na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Wątróbka wychodzi delikatna, ale tylko jeżeli wiesz jak zrobić wątróbkę z kaczki. Przed gotowaniem możesz umieścić wątróbkę w mleku na godzinkę lub dwie, ale moim zdaniem nie zmienia to wątróbki na tyle, żeby warto było poświęcać na to czas. Jeżeli masz czas i ochotę to możesz wytestować ten sposób, ale ja, w przepisie, pominęłam ten krok.
W tym przepisie będzie to wątróbka z kaczki z jabłkami, które należy obrać i pokroić w kostkę, ale taką dosyć sporą, żeby potem były widoczne kawałki jabłka, a nie dżem jabłkowy. Cebulę pokroimy natomiast w piórka, bo ona nie rozpadnie się podczas smażenia. Wątróbka z kaczki z cebulą to idealne połączenie, więc też nie może jej zabraknąć w tym daniu.
Przygotowania zaczynamy od podsmażenia na oliwie z oliwek (możesz użyć zamiast oliwy smalcu, ale zdrowszą wersją będzie oliwa) pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni i wkładamy na nią pokrojone jabłka. Patelnia powinna być spora, aby wszystkie składniki się zmieściły. Jeżeli takiej nie masz, to możesz użyć garnka, w którym udusisz jabłko z sokiem z cytryny. Do podduszonego jabłka dodajemy cebulkę i zostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygły.
Na drugiej patelni z oliwą smażymy wątróbkę. Największą trudnością tego przepisu jest właśnie smażona wątróbka z kaczki. Jeżeli będziesz smażyć ją zbyt długo, będzie twarda i gumowata, a jak za krótko to będzie surowa. Średnio wątróbkę smaży się około 3-4 minuty. Najlepiej po około 2,5 - 3 minutach przeciąć największą wątróbkę, w najgrubszym miejscu, żeby zobaczyć czy jest już gotowa. Teraz mieszamy wątróbkę z jabłkami i podajemy. Najlepiej doprawić solą i pieprzem już bezpośrednio na talerzu.
Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, to możesz wątróbkę ugotować na parze lub odrobinie wody, zamiast usmażyć. Oczywiście gotowana nie będzie taka smaczna jak smażona, dlatego w przepisie opisałam jak zrobić tę najsmaczniejszą wersję wątróbki z kaczki, czyli smażoną.
Alergeny w wątróbce z kaczki
Lista alergenów dla wątróbki z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wątróbkę z kaczki
Wartości odżywcze wątróbki z kaczki
Wątróbka z kaczki jest super obiadem dla osób mających problem z niskim poziomem żelaza we krwi, oraz będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(163g)
Węglowodany
(163g)
Tłuszcze
(163g)
Witaminy
(163g)
Składniki mineralne
(163g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.