Wątróbka z jabłkami

Opublikowano: 27.04.2021 r., 21:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka z jabłkami i cebulą
Wątróbka z jabłkami
Wątróbka z jabłkami to świetny i pyszny przepis dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Prażone jabłko idealnie łączy się z mięsem i nadaje mu wspaniałego aromatu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
391 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wątróbka drobiowa (500 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Jabłko - 2 szt (380 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wątróbkę z jabłkami krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błonek i opłucz.

Pokrój w mniejsze kawałki i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż posiekaną w piórka cebulę, a także przekrojone w cząstki jabłka, tak by były lekko miękkie.

Na osobnej patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj wątróbkę.

Smaż przez kilka minut.

Następnie dodaj cebulę i jabłka i zalej wodą.

Przypraw zawartość patelni solą, pieprzem, majerankiem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Duś przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat wątróbki z jabłkami

Wątróbka z jabłkami to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zwłaszcza dla miłośników połączeń wytrawnych dań ze słodkimi owocami. Jabłka idealnie komponują się w nim z mięsem, a także skarmelizowaną cebulką. Całość jest tylko lekko doprawiona, tak by nie zakłócić naturalnego smaku potrawy.

Przepis na wątróbkę z jabłkiem jest naprawdę niezwykle prosty i szybki. A całość można wykonać w kilka chwil. Wątróbka przyrządzona w ten sposób smakuje wyśmienicie i będzie idealną opcją dla osób kochających klasyczne dania. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności, czy sprzętów. Wystarczy podstawowa patelnia, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, by zrobić to wspaniałe danie.

Wątróbka z cebulką i jabłkiem to połączenie idealne. Jabłko świetnie podkreśla charakterystyczny smak mięsa, a cebula nadaje mu odpowiedniej głębi i ostrości. To danie nie potrzebuje żadnych innych dodatków, gdyż samo w sobie smakuje naprawdę przepysznie. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i majeranku, by stworzyć danie idealne.

Duszona wątróbka drobiowa jest zdrowszą alternatywą dla tej smażonej. Smażona jest bardziej ciężkostrawna, a zbyt długa obróbka w wysokiej temperaturze sprawia, że zostaje ona pozbawiona wielu cennych substancji prozdrowotnych. Wątróbka choć nie gości zbyt często w menu jest naprawdę bardzo zdrowa. To świetne źródło żelaza, witaminy A i witamin z grupy B. Ma świetny wpływ na zdrowie, dostarcza dużej ilości białka i jest idealna dla osób chorujących na anemię. Wątróbka drobiowa jest też bardziej lekkostrawna niż wołowa czy wieprzowa. Podana w sosie własnym z delikatnymi jabłkami i cebulą przypadnie do gustu każdemu, nawet osobom, które nie są co do tego rodzaju mięsa przekonane. Jej smak i aromat jest naprawdę niezwykły i sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Jeżeli zastanawiasz się jak przyrządzić wątróbkę drobiową z jabłkiem, by smakowała dobrze, a także by była odpowiednio miękka, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dowiesz się z niego jak usmażyć mięso, by miało idealną strukturę i niezwykły smak.

Alergeny w wątróbce z jabłkami

Lista alergenów dla wątróbki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze wątróbki z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
132.81
391.80
Białko (g)
7.92
23.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
8.74
25.78
Węglowodany przyswajalne (g)
7.68
22.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
7.25
21.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
5.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
15.74
Cholesterol (mg)
146.19
431.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
1399.27
4127.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
1.18
Witamina B12 (µg (mcg))
7.03
20.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.09
3.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1394.07
4112.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.53
Ryboflawina (mg)
0.78
2.31
Niacyna (mg)
4.39
12.96
Foliany (µg (mcg))
258.25
761.85
Beta karoten (µg (mcg))
31.95
94.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
31.61
93.25
Potas (mg)
158.76
468.35
Wapń (mg)
6.53
19.25
Fosfor (mg)
138.19
407.65
Magnez (mg)
12.57
37.09
Żelazo (mg)
4.10
12.11
Cynk (mg)
1.21
3.57
Miedź (mg)
0.23
0.68
Mangan (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z jabłkami 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki z jabłkami

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jabłko
380 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.06
Za 380 g
Mąka pszenna typ 550
40 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
39.50