Wątróbka z jabłkami
- Wątróbka drobiowa (500 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Jabłko - 2 szt (380 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na wątróbkę z jabłkami krok po kroku
Wątróbkę oczyść z błonek i opłucz.
Pokrój w mniejsze kawałki i obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż posiekaną w piórka cebulę, a także przekrojone w cząstki jabłka, tak by były lekko miękkie.
Na osobnej patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj wątróbkę.
Smaż przez kilka minut.
Następnie dodaj cebulę i jabłka i zalej wodą.
Przypraw zawartość patelni solą, pieprzem, majerankiem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Duś przez 15 minut.
-
Wątróbka drobiowa
-
Pasztet strasburski
-
Wątróbka z cebulą
-
Wątróbka z cebulką
-
Wątróbka wieprzowa
-
Wątróbka drobiowa z cebulą
-
Wątróbka z indyka
-
Pasztet z wątróbek
-
Pasztet z wątróbki
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
-
Wątróbka z kurczaka
-
Wątróbka wieprzowa z cebulą
-
Wątrobianka
-
Wątróbka drobiowa w sosie
-
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
-
Wątróbka smażona
-
Pate z wątróbki
-
Sałatka z wątróbką
-
Wątróbka
Więcej informacji na temat wątróbki z jabłkami
Wątróbka z jabłkami to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zwłaszcza dla miłośników połączeń wytrawnych dań ze słodkimi owocami. Jabłka idealnie komponują się w nim z mięsem, a także skarmelizowaną cebulką. Całość jest tylko lekko doprawiona, tak by nie zakłócić naturalnego smaku potrawy.
Przepis na wątróbkę z jabłkiem jest naprawdę niezwykle prosty i szybki. A całość można wykonać w kilka chwil. Wątróbka przyrządzona w ten sposób smakuje wyśmienicie i będzie idealną opcją dla osób kochających klasyczne dania. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności, czy sprzętów. Wystarczy podstawowa patelnia, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, by zrobić to wspaniałe danie.
Wątróbka z cebulką i jabłkiem to połączenie idealne. Jabłko świetnie podkreśla charakterystyczny smak mięsa, a cebula nadaje mu odpowiedniej głębi i ostrości. To danie nie potrzebuje żadnych innych dodatków, gdyż samo w sobie smakuje naprawdę przepysznie. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i majeranku, by stworzyć danie idealne.
Duszona wątróbka drobiowa jest zdrowszą alternatywą dla tej smażonej. Smażona jest bardziej ciężkostrawna, a zbyt długa obróbka w wysokiej temperaturze sprawia, że zostaje ona pozbawiona wielu cennych substancji prozdrowotnych. Wątróbka choć nie gości zbyt często w menu jest naprawdę bardzo zdrowa. To świetne źródło żelaza, witaminy A i witamin z grupy B. Ma świetny wpływ na zdrowie, dostarcza dużej ilości białka i jest idealna dla osób chorujących na anemię. Wątróbka drobiowa jest też bardziej lekkostrawna niż wołowa czy wieprzowa. Podana w sosie własnym z delikatnymi jabłkami i cebulą przypadnie do gustu każdemu, nawet osobom, które nie są co do tego rodzaju mięsa przekonane. Jej smak i aromat jest naprawdę niezwykły i sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Jeżeli zastanawiasz się jak przyrządzić wątróbkę drobiową z jabłkiem, by smakowała dobrze, a także by była odpowiednio miękka, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dowiesz się z niego jak usmażyć mięso, by miało idealną strukturę i niezwykły smak.
Alergeny w wątróbce z jabłkami
Lista alergenów dla wątróbki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze wątróbki z jabłkami
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.