Wątróbka z indyka

Opublikowano: 28.04.2021 r., 19:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekoracyjnie podana wątróbka z indyka
Wątróbka z indyka
Wątróbka z indyka to pyszna i łatwa potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Robi się ją bardzo szybka, a jej smak zachwyca.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 15 min
365 kcal
Kcal w porcji
228 g
Wielkość porcji
6
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wątróbka drobiowa (600 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 4 łyżki (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wątróbkę z indyka krok po kroku

Wątróbkę opłucz i oczyść z błonek.

Pokrój na małe kawałki i obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka.

Dodaj wątróbkę i smaż przez 2 minuty.

Całość zalej szklanką wody, przypraw pieprzem, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Duś przez 10 minut.

Po obróbce posól.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat wątróbki z indyka

Wątróbka z indyka to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Wątróbka tak przygotowana smakuje wspaniale i idealnie się komponuje z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować wątróbkę z indyka, by była soczysta i smaczna, to jest to idealna inspiracja dla ciebie. Wątróbka z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna i miękka, tak, że rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z podsmażoną cebulą i przyprawami.

Przepis na wątróbkę z indyka jest niezwykle łatwy. Całe danie można przygotować w dosłownie kilka chwil, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Całość wychodzi naprawdę świetnie i prezentuje się jeszcze lepiej.

Wątróbka by była lepsza jest najpierw smażona z cebulą, następnie duszona z dodatkiem wody i przypraw, dzięki czemu tworzy pyszny sos. Wątróbka idealnie smakuje sama, jednak można podawać ją też z ziemniakami czy kaszą. To danie jest tak pyszne, że przekona do siebie nawet osoby, które nie przepadają za podrobami.

Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak usmażyć wątróbkę z indyka, by nie była zbyt sucha. Dzięki idealnie dobranej obróbce termicznej mięso jest super miękkie i soczyste, a w smaku bardzo delikatne.

Jeżeli szukasz odpowiedzi na pytanie jak długo smażyć wątróbkę, by była dobra, to ten przepis na pewno będzie bardzo pomocny. Wątróbka przyrządzona z tej receptury jest po prostu idealna. Wszystko dzięki połączeniu dwóch sposobów obróbki termicznej. Początkowe podsmażenie sprawia, że wszystko co najlepsze zostaje w mięsie, a jego struktura staje się odpowiednio krucha i delikatna. Wątróbka z indyka duszona z cebulką to idealny pomysł na pyszny obiad. Ten rodzaj mięsa, choć nie jest zbyt lubiany, dzięki temu przepisowi na pewno częściej zagości w twoim menu, gdyż ciężko przejść obok niego obojętnie, a jego smak zostaje w pamięci na długo. Wątróbka oprócz tego, że jest przepyszna, to również zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji, dlatego warto ją wybierać.

Alergeny w wątróbce z indyka

Lista alergenów dla wątróbki z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze wątróbki z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(228g)
Energia (kcal)
160.24
365.34
Białko (g)
12.44
28.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(228g)
Węglowodany (g)
8.79
20.04
Węglowodany przyswajalne (g)
8.42
19.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Tłuszcz (g)
8.16
18.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.43
5.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.73
13.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
9.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
223.78
510.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(228g)
Witamina A (µg (mcg))
2140.54
4880.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.58
1.33
Witamina B12 (µg (mcg))
10.77
24.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.21
30.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.16
2.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2134.05
4865.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.67
Ryboflawina (mg)
1.20
2.73
Niacyna (mg)
6.90
15.74
Foliany (µg (mcg))
398.05
907.56
Beta karoten (µg (mcg))
36.54
83.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(228g)
Sód (mg)
47.28
107.79
Potas (mg)
191.79
437.28
Wapń (mg)
6.66
15.20
Fosfor (mg)
209.64
477.99
Magnez (mg)
17.59
40.11
Żelazo (mg)
6.38
14.56
Cynk (mg)
1.86
4.24
Miedź (mg)
0.34
0.78
Mangan (mg)
0.23
0.53
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z indyka 6
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki z indyka

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
600 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 600 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
80 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
38.00