Wątróbka z dorsza

Opublikowano: 05.05.2021 r., 12:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka z dorsza znajduje się w białej, wysokiej miseczce. Obok niej leży pieczywo. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Wątróbka z dorsza
Smażona wątróbka z dorsza to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wypróbować naszego przepisu na smaczny dodatek obiadowy.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
1059 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wątróbka z dorsza (350 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wątróbkę z dorsza krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę (do momentu zeszklenia), następnie dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez 2 minuty.

Następnie cebulę z czosnkiem zdejmij z patelni i odłóż np. do miseczki.

Wątróbki umyj, osusz i obtocz w mące.

Na pozostałym tłuszczu po smażeniu cebuli podsmaż wątróbkę.

Do gotowych wątróbek dodaj cebulę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat wątróbki z dorsza

Smażona wątróbka z dorsza bałtyckiego to smaczny dodatek do obiadu. Świetnie będzie smakować z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kuszonej lub z mizerią. Charakteru wątróbce nada duszona z nią cebulka. Przepis na wątróbkę z dorsza jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby sprostać temu przepisowi. Do jego przygotowania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: wątróbki z dorsza bałtyckiego, cebuli, oleju rzepakowego, mąki pszennej oraz przypraw (soli, pieprzu i czosnku).

A więc jak wykonać smażoną wątróbkę z dorsza? Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie składniki patelni odłóż do miseczki i na tym samym oleju usmaż wątróbkę obtoczoną w mące. Do podsmażonej wątróbki dodaj cebulkę, chwilę podduś i podaj od razu po przygotowaniu. Jak wspomniałam wcześniej wątróbka najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej.

Wątróbka rybna zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wpływają one również na regulację poziomu cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ wspomagają i regulują odporność organizmu. Kwasy te wpływają również na prawidłową pracę układu wzroku, dlatego powinniśmy zadbać o ich odpowiednią podaż w diecie, aby przez długi czas cieszyć się zdrowiem.

Podsumowując wątróbka z dorsza w sosie własnym z cebulką to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Jest to danie, które obfituje w wiele składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Jest to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny i świetnie skomponuje się jako dodatek do ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej. Przepis jest prosty, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu, oczywiście od czasu do czasu. Nie zapominajmy, że jest to potrawa smażona.

Alergeny w wątróbce z dorsza

Lista alergenów dla wątróbki z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Wątróbka z dorsza
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze wątróbki z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka z dorsza to doskonała propozycja na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jest to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które powinny występować w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
529.67
1059.33
Białko (g)
4.80
9.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.52
11.05
Węglowodany przyswajalne (g)
5.35
10.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
54.28
108.56
Tłuszcze nasycone (g)
44.59
89.18
Tłuszcze nienasycone (g)
9.69
19.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
233.94
467.87
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z dorsza 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki z dorsza

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka z dorsza
350 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
29.17
Za 350 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 550
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
43.00