Przepis na wątróbkę z dorsza krok po kroku

Składniki
  • Wątróbka z dorsza 350 g
  • Cebula 50 g 1 mała sztuka
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Mąka pszenna typ 550 30 g
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cebulę obierz i pokrój w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę (do momentu zeszklenia), następnie dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez 2 minuty.

Następnie cebulę z czosnkiem zdejmij z patelni i odłóż np. do miseczki.

Wątróbki umyj, osusz i obtocz w mące.

Na pozostałym tłuszczu po smażeniu cebuli podsmaż wątróbkę.

Do gotowych wątróbek dodaj cebulę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Wątróbka z dorsza znajduje się w białej, wysokiej miseczce. Obok niej leży pieczywo. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Wątróbka z dorsza
Koszt przygotowania dania
29.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1059 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Wątróbka z dorsza - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wątróbce z dorsza

Smażona wątróbka z dorsza bałtyckiego to smaczny dodatek do obiadu. Świetnie będzie smakować z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kuszonej lub z mizerią. Charakteru wątróbce nada duszona z nią cebulka. Przepis na wątróbkę z dorsza jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby sprostać temu przepisowi. Do jego przygotowania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: wątróbki z dorsza bałtyckiego, cebuli, oleju rzepakowego, mąki pszennej oraz przypraw (soli, pieprzu i czosnku).

A więc jak wykonać smażoną wątróbkę z dorsza? Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie składniki patelni odłóż do miseczki i na tym samym oleju usmaż wątróbkę obtoczoną w mące. Do podsmażonej wątróbki dodaj cebulkę, chwilę podduś i podaj od razu po przygotowaniu. Jak wspomniałam wcześniej wątróbka najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej.

Wątróbka rybna zawiera spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wpływają one również na regulację poziomu cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ wspomagają i regulują odporność organizmu. Kwasy te wpływają również na prawidłową pracę układu wzroku, dlatego powinniśmy zadbać o ich odpowiednią podaż w diecie, aby przez długi czas cieszyć się zdrowiem.

Podsumowując wątróbka z dorsza w sosie własnym z cebulką to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Jest to danie, które obfituje w wiele składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Jest to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny i świetnie skomponuje się jako dodatek do ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej. Przepis jest prosty, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu, oczywiście od czasu do czasu. Nie zapominajmy, że jest to potrawa smażona.

Wartości odżywcze wątróbki z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
529.67 kcal
1059.33 kcal
Białko
4.80 g
9.60 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
54.28 g
108.56 g
Tłuszcze nasycone
7.62 g
15.24 g
Tłuszcze nienasycone
46.66 g
93.32 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z dorsza

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
233.94 mg
467.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z dorsza 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z dorsza

Lista alergenów dla wątróbki z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Wątróbka z dorsza
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania wątróbki z dorsza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka z dorsza
350 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
29.17
Za 350 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 550
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
43.00
Łączny koszt
29.76
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób