Wątróbka z cebulką
- Wątróbka drobiowa (500 g)
- Cebula - 3 większe (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na wątróbkę z cebulką krok po kroku
Wątróbkę umyj i oczyść ze wszystkich błonek.
Wątróbkę pokrój na równe kawałki.
Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
Cebulę podduś na małym ogniu aż będzie miękka.
Cebulę przełóż do miseczki.
Na tą samą patelnię dodaj pozostały olej.
Wątróbkę obtocz w mące i smaż około 10 minut.
Do wątróbki dodaj cebulę, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz papryki słodkiej.
Więcej informacji na temat wątróbki z cebulką
Wątróbka z cebulką to danie się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.
Przepis na wątróbkę z cebulką jest łatwy w wykonaniu. Dobra wątróbka z cebulką będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak przygotować wątróbkę z cebulką, jak usmażyć wątróbkę drobiową a przede wszystkim jak dobrze zrobić dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Pyszna wątróbka z cebulką może przekonać do siebie osoby nielubiące tej potrawy, a na pewno zasmakuje osobom, które ją lubią.
Alergeny w wątróbce z cebulką
Lista alergenów dla wątróbki z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze wątróbki z cebulką
Wątróbka to bardzo zdrowe danie, które powinno się pojawiać regularnie w naszej diecie. Ważne aby była to wątróbka pochodząca od zwierząt hodowanych naturalnie.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.