Wątróbka wieprzowa z cebulą
- Wątróbka wieprzowa (500 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Masło klarowane (200 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (140 g)
Przepis na wątróbka wieprzowa z cebulą krok po kroku
Wątróbkę umieść w misce, wlej mleko i odstaw na godzinę.
Wątróbkę oczyść z błonek.
Pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż wątróbkę, aż będzie złota.
Zdejmij ją z patelni.
Dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę.
Dodaj wątróbkę, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką, wymieszaj.
Wątróbkę podawaj z pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami.
Więcej informacji na temat wątróbki wieprzowej z cebulą
Wątróbka wieprzowa z cebulą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wątróbka nie powinna gościć na naszym talerzu zbyt często ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Przepis na wątróbkę z cebulą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wątróbki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka wieprzowa, cebula, masło klarowane, mleko, sól, pieprz, ostra papryka, mąka pszenna.
Jak zrobić wątróbkę wieprzową z cebulą? Wątróbkę umieść w misce, wlej mleko i odstaw na godzinę. Wątróbkę oczyść z błonek. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż wątróbkę, aż będzie złota. Zdejmij ją z patelni. Dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj wątróbkę, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką, wymieszaj. Wątróbkę podawaj z pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami.
Wątróbka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Selen jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla prawidłowej pracy naszej tarczycy. Dzięki obecności selenu tarczyca spełnia swoje funkcje wydzielnicze. Wątróbka nie zawiera dużej ilości kwasów tłuszczowych, lecz zawiera dużo cholesterolu.
Podsumowując smażona na maśle wątróbka jest dobra na obiad dla całej rodziny. Wątroba wieprzowa jest bardziej wyrazista w smaku niż drobiowa. Wątróbka powinna zostać spożyta od razu po przygotowaniu. Pozostałą po obiedzie część wątróbki z cebulą można zmielić i dodać do pasztetu. Wątróbkę można przygotować także z dodatkiem owoców takich jak jabłka, wiśnie i maliny.
Alergeny w wątróbce wieprzowej z cebulą
Lista alergenów dla wątróbki wieprzowej z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze wątróbki wieprzowej z cebulą
Wątróbka wieprzowa z cebulą to bardzo dobre źródło żelaza oraz wielu innych składników mineralnych. Wątróbka jest źródłem cholesterolu, dlatego powinna być spożywana z umiarem. Wątróbka zawiera dużą ilość białka zwierzęcego.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.