Wątróbka w sosie śmietanowym
- Wątróbka drobiowa (250 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietana 18% - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
Przepis na wątróbkę w sosie śmietanowym krok po kroku
Wątróbki opłucz, oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je w mące pszennej.
Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, całość zalej 1/4 szklanki wody. Na patelnię dodaj 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu. Składniki wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 15 minut.
Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Składniki wymieszaj i duś, aż sos odpowiednio zredukuje się.
Gotową wątróbkę w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Wątróbka drobiowa
-
Pasztet strasburski
-
Wątróbka z cebulą
-
Wątróbka z cebulką
-
Wątróbka z jabłkami
-
Wątróbka wieprzowa
-
Wątróbka drobiowa z cebulą
-
Wątróbka z indyka
-
Pasztet z wątróbek
-
Pasztet z wątróbki
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
-
Wątróbka z kurczaka
-
Wątróbka wieprzowa z cebulą
-
Wątrobianka
-
Wątróbka drobiowa w sosie
-
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
-
Wątróbka smażona
-
Pate z wątróbki
-
Wątróbka
Więcej informacji na temat wątróbki w sosie śmietanowym
Wątróbka w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Sprawdzony przepis na wątróbkę w sosie śmietanowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wątróbki drobiowe, cebula, czosnek, śmietana 18%, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.
A jak zrobić wątróbkę w sosie śmietanowym? Wątróbki opłucz, oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je w mące pszennej. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, całość zalej 1/4 szklanki wody. Na patelnię dodaj 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu. Składniki wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 15 minut. Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Składniki wymieszaj i duś, aż sos odpowiednio zredukuje się. Gotową wątróbkę w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.
Podsumowując najlepsza wątróbka w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi. Smaczna wątróbka w sosie jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w wątróbce w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla wątróbki w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze wątróbki w sosie śmietanowym
Wątróbka w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.