Wątróbka w sosie śmietanowym

Opublikowano: 22.10.2023 r.
Wątróbka drobiowa, cebula, czosnek i śmietana 18% to kluczowe składniki tego przepisu na wątróbkę w sosie śmietanowym. Proste, ale aromatyczne danie, które zaskakuje delikatnością i pełnym smakiem. Idealne dla miłośników tradycyjnych, domowych potraw!
Składniki dla 2 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 250 g
 - Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
 - Czosnek - 10 g (2 ząbki)
 - Śmietana 18% - 250 g (1 szklanka)
 - Olej rzepakowy - 30 ml
 - Mąka pszenna typ 500 - 40 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek
 
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, praska do czosnku, patelnia głęboka
 
Przepis krok po kroku
- Wątróbki opłucz, oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je w mące pszennej.
 - Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę.
 - W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
 - Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, całość zalej 1/4 szklanki wody. Na patelnię dodaj 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu. Składniki wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 15 minut.
 - Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Składniki wymieszaj i duś, aż sos odpowiednio zredukuje się.
 - Gotową wątróbkę w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.
 
Komentarz dietetyka
Wątróbka w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny