Wątróbka w sosie śmietanowym

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka w kremowym sosie
Wątróbka w sosie śmietanowym
Wątróbka w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne podroby.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
632 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wątróbka drobiowa (250 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Śmietana 18% - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, praska do czosnku, patelnia głęboka

Przepis na wątróbkę w sosie śmietanowym krok po kroku

Wątróbki opłucz, oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je w mące pszennej.

Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę.

W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, całość zalej 1/4 szklanki wody. Na patelnię dodaj 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu. Składniki wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 15 minut.

Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Składniki wymieszaj i duś, aż sos odpowiednio zredukuje się.

Gotową wątróbkę w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,6% osób

Więcej informacji na temat wątróbki w sosie śmietanowym

Wątróbka w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Sprawdzony przepis na wątróbkę w sosie śmietanowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wątróbki drobiowe, cebula, czosnek, śmietana 18%, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek oraz tymianek.

A jak zrobić wątróbkę w sosie śmietanowym? Wątróbki opłucz, oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je w mące pszennej. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, całość zalej 1/4 szklanki wody. Na patelnię dodaj 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki pieprzu. Składniki wymieszaj i duś na małej mocy palnika przez około 15 minut. Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz 1 płaską łyżeczkę soli. Składniki wymieszaj i duś, aż sos odpowiednio zredukuje się. Gotową wątróbkę w sosie śmietanowym podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.

Podsumowując najlepsza wątróbka w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi. Smaczna wątróbka w sosie jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w wątróbce w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla wątróbki w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze wątróbki w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
175.70
632.52
Białko (g)
7.72
27.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
8.20
29.51
Węglowodany przyswajalne (g)
7.82
28.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
12.51
45.03
Tłuszcze nasycone (g)
5.95
21.43
Tłuszcze nienasycone (g)
6.55
23.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.71
16.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
6.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
138.36
498.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6 (mg)
0.35
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.70
2.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.76
13.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
215.32
775.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
36.15
130.14
Potas (mg)
164.03
590.50
Wapń (mg)
42.84
154.21
Fosfor (mg)
142.59
513.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.30
51.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.47
12.50
Cynk (mg)
1.14
4.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki w sosie śmietanowym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki w sosie śmietanowym

Koszt składników
26.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
250 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 18%
250 g
1 szklanka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
26.40