Wątróbka smażona
- Wątróbka drobiowa (700 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Cebula (300 g)
- Jabłko (360 g)
- Mąka pszenna typ 500 (90 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na wątróbkę smażoną krok po kroku
Wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i resztek żółci. Przepłucz pod bieżącą, zimną wodą.
Ułóż wątróbkę w misce. Dodaj mleko, łyżeczkę kminku, 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego. Odstaw najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia oczyść cebulę i pokrój w cienkie piórka, a jabłka w plasterki.
Na patelnię wlej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj jabłko i smaż razem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do innego naczynia.
Wątróbkę osusz ręcznikiem papierowym.
W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z połową łyżeczki soli. Obtocz w niej wątróbkę.
Na patelni rozgrzej mocno pozostały olej. Obsmaż na nim wątróbkę przez około 2 minuty, aż się zrumieni.
Dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw majerankiem i wymieszaj.
Podawaj z dowolnymi dodatkami.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat wątróbki smażonej
Wątróbka smażona to danie, które jedni kochają, a inni nienawidzą. Mam nadzieję, że ten przepis przekona do wątróbki nawet jej najbardziej zatwardziałych przeciwników. Przekonaj się sam, jak jest pyszna.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić smażoną wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Taka wątróbka drobiowa to świetne rozwiązanie na obiad.
Przede wszystkim wątróbkę dokładnie oczyść z błonek i resztek żółci. Przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Ułóż wątróbkę w misce. Dodaj mleko, łyżeczkę kminku, 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego. Odstaw najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia oczyść cebulę i pokrój w cienkie piórka, a jabłka w plasterki. Na patelnię wlej połowę oleju i przesmaż na nim cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj jabłko i smaż razem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do innego naczynia. Wątróbkę osusz ręcznikiem papierowym. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę z połową łyżeczki soli. Obtocz w niej wątróbkę. Na patelni rozgrzej mocno pozostały olej. Obsmaż na nim wątróbkę przez około 2 minuty, aż się zrumieni. Dodaj cebulę z jabłkiem, dopraw majerankiem i wymieszaj.
Jeśli chcesz by przepis na wątróbkę smażoną był na pewno udany pamiętaj by nie solić surowej wątróbki. Dodatek soli przed smażeniem spowoduje, że będzie twarda. Wątróbkę należy również smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, tak by była ładnie zrumieniona, ale wciąż miękka w środku. Tak przygotowana wątróbka jest najlepsza z dodatkiem puree z ziemniaków. Ale równie dobra będzie np. z pieczywem.
Wątróbka to bardzo bogate źródło wartości odżywczych. Przede wszystkim doceniana jest za wysoką zawartość witaminy A, a także witamin z grupy B oraz żelaza przy niewielkiej kaloryczności. Wraz z 100 g wątróbki drobiowej dostarczymy od 120 do 140 kcal, a taka jej ilość zapewnia aż ponad 220% zapotrzebowania na witaminę A. Ta witamina odgrywa znaczącą wpływ na proces widzenia, wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza proces gojenia ran czy pobudza szpik do produkcji czerwonych krwinek.
Alergeny w wątróbce smażonej
Lista alergenów dla wątróbki smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na wątróbkę smażoną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze wątróbki smażonej
Wątróbka to bardzo bogate źródło wartości odżywczych. Przede wszystkim doceniana jest za wysoką zawartość witaminy A, a także witamin z grupy B oraz żelaza przy niewielkiej kaloryczności.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.