Przepis na wątróbkę gotowaną krok po kroku

Składniki
  • Wątróbka drobiowa 500 g
  • Masło klarowane 30 g 2 łyżki
  • Cebula 100 g 1 duża
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 30 g 2 łyżki
  • bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
  • Natka pietruszki 5 g 1 łyżeczka
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma
To będzie niezbędne
patelnia głęboka

Wątróbkę oczyść z błon i umyj. Odstaw na później.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Cebulę posiekaj w średniej grubości kostkę i zeszklij na maśle.

Wątróbkę obtocz w mące i usmaż wraz z cebulą na złoty kolor przez 10 minut.

Wątróbkę zalej bulionem i dopraw sporą szczyptą pieprzu, majeranku, kurkumy i papryki słodkiej.

Wątróbkę gotuj 30 minut.

Po tym czasie dodaj łyżkę sosu sojowego i natkę pietruszki.

Wątróbka gotowana podana w metalowym naczyniu na ciemnoszarym blacie
Wątróbka gotowana
Koszt przygotowania dania
14.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Wątróbka gotowana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wątróbce gotowanej

Wątróbka gotowana to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka, gotowana w sosie, jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.

Przepis na wątróbkę drobiową gotowaną z cebulą jest łatwy w wykonaniu. Dietetyczna wątróbka gotowana będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak zrobić wątróbkę gotowaną, ile gotować wątróbkę i jak gotować dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Wątróbka drobiowa gotowana jest świetnym posiłkiem dla dziecka. Dzięki eliminacji smażenia, zmniejsza się ilość tłuszczu w daniu. Jest to ważne ponieważ wątróbka sama w sobie jest tłustym składnikiem dania.

Wartości odżywcze wątróbki gotowanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (225g)
Energia (kalorie)
112.34 kcal
252.76 kcal
Białko
9.71 g
21.84 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w wątróbce gotowanej

Na 100g
Na porcję (225g)
Węglowodany
4.27 g
9.60 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.01 g
9.02 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (225g)
Tłuszcz
5.98 g
13.46 g
Tłuszcze nasycone
3.48 g
7.82 g
Tłuszcze nienasycone
2.50 g
5.63 g
Tłuszcze jednonasycone
1.64 g
3.69 g
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
1.94 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wątróbkę gotowaną

Na 100g
Na porcję (225g)
Witamina B6
0.48 mg
1.08 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.47 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
1.00 mg
2.24 mg
Niacyna
5.59 mg
12.58 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Beta karoten
94.96 µg (mcg)
213.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna - typ 450 (tortowa).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę gotowaną

Na 100g
Na porcję (225g)
Sód
120.55 mg
271.23 mg
Potas
153.46 mg
345.30 mg
Fosfor
169.49 mg
381.34 mg
Magnez
12.55 mg
28.23 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
5.23 mg
11.76 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
1.51 mg
3.40 mg
Miedź
0.28 mg
0.63 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki gotowanej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce gotowanej

Lista alergenów dla wątróbki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania wątróbki gotowanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Natka pietruszki
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Liczba porcji:
Razem
45.30
Łączny koszt
14.05
Jak oceniasz przepis na wątróbkę gotowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób