Wątróbka gotowana

Opublikowano: 12.05.2021 r., 13:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka gotowana podana w metalowym naczyniu na ciemnoszarym blacie
Wątróbka gotowana
Wypróbuj sprawdzony przepis na wątróbkę gotowaną. Gotowana wątróbka w sosie własnym z dodatkiem słodkiej i delikatnej cebulki może być podana na obiad z dodatkiem ziemniaków lub na kolację z chlebem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 40 min
252 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wątróbka drobiowa (500 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (30 g)
  • Cebula 1 duża (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 łyżki (30 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, kurkuma
Sprzęt kuchenny
patelnia głęboka

Przepis na wątróbkę gotowaną krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błon i umyj. Odstaw na później.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Cebulę posiekaj w średniej grubości kostkę i zeszklij na maśle.

Wątróbkę obtocz w mące i usmaż wraz z cebulą na złoty kolor przez 10 minut.

Wątróbkę zalej bulionem i dopraw sporą szczyptą pieprzu, majeranku, kurkumy i papryki słodkiej.

Wątróbkę gotuj 30 minut.

Po tym czasie dodaj łyżkę sosu sojowego i natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę gotowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat wątróbki gotowanej

Wątróbka gotowana to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka, gotowana w sosie, jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.

Przepis na wątróbkę drobiową gotowaną z cebulą jest łatwy w wykonaniu. Dietetyczna wątróbka gotowana będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak zrobić wątróbkę gotowaną, ile gotować wątróbkę i jak gotować dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Wątróbka drobiowa gotowana jest świetnym posiłkiem dla dziecka. Dzięki eliminacji smażenia, zmniejsza się ilość tłuszczu w daniu. Jest to ważne ponieważ wątróbka sama w sobie jest tłustym składnikiem dania.

Alergeny w wątróbce gotowanej

Lista alergenów dla wątróbki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wątróbki gotowanej

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka to bardzo zdrowe danie. Szczególnie dobra jest ta gotowana lub pieczona ponieważ nie dodaje się do niej tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
112.34
252.76
Białko (g)
9.71
21.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
4.27
9.60
Węglowodany przyswajalne (g)
4.01
9.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
5.98
13.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.48
7.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.50
5.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
3.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.94
Cholesterol (mg)
198.36
446.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
1836.40
4131.90
Witamina B6 (mg)
0.48
1.08
Witamina B12 (µg (mcg))
9.07
20.41
Witamina C (mg)
11.43
25.71
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.48
1.07
Retinol (µg (mcg))
1824.83
4105.87
Tiamina (mg)
0.21
0.47
Ryboflawina (mg)
1.00
2.24
Niacyna (mg)
5.59
12.58
Foliany (µg (mcg))
330.32
743.21
Beta karoten (µg (mcg))
94.96
213.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
120.55
271.23
Potas (mg)
153.46
345.30
Wapń (mg)
4.68
10.52
Fosfor (mg)
169.49
381.34
Magnez (mg)
12.55
28.23
Żelazo (mg)
5.23
11.76
Cynk (mg)
1.51
3.40
Miedź (mg)
0.28
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki gotowanej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki gotowanej

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Natka pietruszki
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
45.30