Wątróbka gotowana
- Wątróbka drobiowa (500 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
- Cebula - 1 duża (100 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (30 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na wątróbkę gotowaną krok po kroku
Wątróbkę oczyść z błon i umyj. Odstaw na później.
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Cebulę posiekaj w średniej grubości kostkę i zeszklij na maśle.
Wątróbkę obtocz w mące i usmaż wraz z cebulą na złoty kolor przez 10 minut.
Wątróbkę zalej bulionem i dopraw sporą szczyptą pieprzu, majeranku, kurkumy i papryki słodkiej.
Wątróbkę gotuj 30 minut.
Po tym czasie dodaj łyżkę sosu sojowego i natkę pietruszki.
Więcej informacji na temat wątróbki gotowanej
Wątróbka gotowana to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka, gotowana w sosie, jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.
Przepis na wątróbkę drobiową gotowaną z cebulą jest łatwy w wykonaniu. Dietetyczna wątróbka gotowana będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak zrobić wątróbkę gotowaną, ile gotować wątróbkę i jak gotować dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Wątróbka drobiowa gotowana jest świetnym posiłkiem dla dziecka. Dzięki eliminacji smażenia, zmniejsza się ilość tłuszczu w daniu. Jest to ważne ponieważ wątróbka sama w sobie jest tłustym składnikiem dania.
Alergeny w wątróbce gotowanej
Lista alergenów dla wątróbki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze wątróbki gotowanej
Wątróbka to bardzo zdrowe danie. Szczególnie dobra jest ta gotowana lub pieczona ponieważ nie dodaje się do niej tłuszczu.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.