Przepis na wątróbkę duszoną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w piórka lub półplasterki.

Do garnka wlej oliwę i dodaj cebulę. Smaż cebulę, aż się zeszkli.

Dodaj do cebuli wątróbkę i obsmaż ją z każdej strony.

Do garnka dolej bulion i duś około 10 minut, pod przykryciem.

Przed podaniem dopraw szczyptą pieprzu.

Na beżowej, ceramicznej patelni znajduje się duszona wątróbka, kulki gotowanych ziemniaków oraz kiszone ogórki. Obok leży widelec oraz biało-czerwona ściereczka kuchenna, a w tle widnieją przyprawy i zioła.
Wątróbka duszona
Koszt przygotowania dania
6.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
209 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Wątróbka duszona - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce duszonej

Wątróbka duszona to zdrowe i smaczne danie, które przyrządzisz w zaledwie kilka minut i potrzebujesz jedynie 4 składników. Duszona wątróbka z kurczaka zrobiona jest jedynie z wątróbki, cebuli, oliwy i odrobiny bulionu lub wody — oczywiście z bulionem jest smaczniejsza. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oliwie w garnku (możesz też na patelni, a potem przełożyć do garnka, ale ja robię wszystko w jednym garnku). Do cebuli dodajemy wątróbkę i szybko obsmażamy — dosłownie minutkę. Następnie dodajemy bulion i dusimy około 10 minut, na wolnym ogniu i gotowe. Podawać możesz z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Jak widzisz przepis na wątróbkę drobiową duszoną, jest ekspresowy.

Wątróbka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zawiera około 120-140 kcal, 17 g białka i 5 g tłuszczu w 100 gramach. Jest także bogata w witaminę A, zawiera aż 11077 IU/100 g, czyli ponad 200% zalecanej ilości spożycia dla dorosłej osoby, co sprawia, że jej spożycie powinno być ograniczone w czasie ciąży, ponieważ nadmiar witaminy A, może prowadzić do wad płodu. Jeżeli zjesz w czasie całej ciąży raz lub dwa wątróbkę, to nic złego nie powinno się stać, ale spożywanie jej raz w tygodniu czy nawet raz w miesiącu, nie jest zalecane kobietom w ciąży. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, szczególnie w witaminę B12, oraz żelazo. Zarówno niedobór witaminy B12, jak i żelaza może prowadzić do niedokrwistości, czyli inaczej anemii. Jest to częsty problem szczególnie u kobiet, które co miesiąc tracą krew. Niedokrwistość może się objawiać osłabieniem, bólem głowy, bladością, wypadaniem włosów, problemami z koncentracją, zawrotami głowy oraz słabymi paznokciami. Często, gdy mamy objawy, które opisałam powyżej, zwalamy je na wiek lub zwykłe zmęczenie, zamiast udać się do lekarza i wykonać badania. Najlepiej podstawowe badania, w tym morfologię krwi oraz ferrytynę, wykonać raz do roku, aby mieć pewność, że wszystko jest w porządku. Z anemią można walczyć przy pomocy diety bogatej w żelazo i witaminę B12, które zawiera właśnie wątróbka duszona z cebulą. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało, potrzebna jest witamina C, która w dużej ilości znajduje się w owocach i warzywach, dlatego warto dbać o to, aby w posiłkach znajdowały się właśnie warzywa i owoce.

Wartości odżywcze wątróbki duszonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
73.58 kcal
209.70 kcal
Białko
6.50 g
18.53 g

Węglowodany w wątróbce duszonej

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
3.81 g
10.87 g
Węglowodany przyswajalne
3.19 g
9.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
1.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
3.54 g
10.09 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
3.30 g
Tłuszcze nienasycone
2.38 g
6.79 g
Tłuszcze jednonasycone
1.73 g
4.93 g
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
1.86 g
Cholesterol
121.58 mg
346.50 mg

Witaminy w przepisie na wątróbkę duszoną

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A
1157.89 µg (mcg)
3300.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
0.98 mg
Witamina B12
5.83 µg (mcg)
16.61 µg (mcg)
Witamina C
9.01 mg
25.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.52 mg
1.47 mg
Retinol
1154.39 µg (mcg)
3290.00 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.65 mg
1.86 mg
Niacyna
3.52 mg
10.02 mg
Foliany
213.32 µg (mcg)
607.95 µg (mcg)
Beta karoten
20.28 µg (mcg)
57.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę duszoną

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
124.05 mg
353.55 mg
Potas
139.25 mg
396.85 mg
Wapń
9.54 mg
27.20 mg
Fosfor
115.95 mg
330.45 mg
Magnez
10.61 mg
30.25 mg
Żelazo
3.26 mg
9.29 mg
Cynk
1.02 mg
2.90 mg
Miedź
0.19 mg
0.55 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki duszonej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce duszonej

Lista alergenów dla wątróbki duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania wątróbki duszonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na wątróbkę duszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób