Wątróbka duszona
- Wątróbka drobiowa (200 g)
- Cebula - 2 sztuki (210 g)
- Bulion drobiowy (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na wątróbkę duszoną krok po kroku
Cebulę pokrój w piórka lub półplasterki.
Do garnka wlej oliwę i dodaj cebulę. Smaż cebulę, aż się zeszkli.
Dodaj do cebuli wątróbkę i obsmaż ją z każdej strony.
Do garnka dolej bulion i duś około 10 minut, pod przykryciem.
Przed podaniem dopraw szczyptą pieprzu.
Więcej informacji na temat wątróbki duszonej
Wątróbka duszona to zdrowe i smaczne danie, które przyrządzisz w zaledwie kilka minut i potrzebujesz jedynie 4 składników. Duszona wątróbka z kurczaka zrobiona jest jedynie z wątróbki, cebuli, oliwy i odrobiny bulionu lub wody — oczywiście z bulionem jest smaczniejsza. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oliwie w garnku (możesz też na patelni, a potem przełożyć do garnka, ale ja robię wszystko w jednym garnku). Do cebuli dodajemy wątróbkę i szybko obsmażamy — dosłownie minutkę. Następnie dodajemy bulion i dusimy około 10 minut, na wolnym ogniu i gotowe. Podawać możesz z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Jak widzisz przepis na wątróbkę drobiową duszoną, jest ekspresowy.
Wątróbka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zawiera około 120-140 kcal, 17 g białka i 5 g tłuszczu w 100 gramach. Jest także bogata w witaminę A, zawiera aż 11077 IU/100 g, czyli ponad 200% zalecanej ilości spożycia dla dorosłej osoby, co sprawia, że jej spożycie powinno być ograniczone w czasie ciąży, ponieważ nadmiar witaminy A, może prowadzić do wad płodu. Jeżeli zjesz w czasie całej ciąży raz lub dwa wątróbkę, to nic złego nie powinno się stać, ale spożywanie jej raz w tygodniu czy nawet raz w miesiącu, nie jest zalecane kobietom w ciąży. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, szczególnie w witaminę B12, oraz żelazo. Zarówno niedobór witaminy B12, jak i żelaza może prowadzić do niedokrwistości, czyli inaczej anemii. Jest to częsty problem szczególnie u kobiet, które co miesiąc tracą krew. Niedokrwistość może się objawiać osłabieniem, bólem głowy, bladością, wypadaniem włosów, problemami z koncentracją, zawrotami głowy oraz słabymi paznokciami. Często, gdy mamy objawy, które opisałam powyżej, zwalamy je na wiek lub zwykłe zmęczenie, zamiast udać się do lekarza i wykonać badania. Najlepiej podstawowe badania, w tym morfologię krwi oraz ferrytynę, wykonać raz do roku, aby mieć pewność, że wszystko jest w porządku. Z anemią można walczyć przy pomocy diety bogatej w żelazo i witaminę B12, które zawiera właśnie wątróbka duszona z cebulą. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało, potrzebna jest witamina C, która w dużej ilości znajduje się w owocach i warzywach, dlatego warto dbać o to, aby w posiłkach znajdowały się właśnie warzywa i owoce.
Alergeny w wątróbce duszonej
Lista alergenów dla wątróbki duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze wątróbki duszonej
Duszona wątróbka jest dobrym obiadem dla osób z nikim poziomem żelaza i witaminy B12. Mogą ją jeść także osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.