Przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami krok po kroku

Składniki
  • Wątróbka drobiowa 300 g
  • Jabłko 180 g 1 sztuka
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Pieczarki 150 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
  • Bulion drobiowy 150 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w piórka, jabłko obierz i pokrój w półplasterki, a pieczarki w plasterki.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone składniki. Chwilę podsmaż.

Następnie przesuń podsmażone składniki na bok i dodaj do garnka wątróbkę. Obsmaż wątróbkę z każdej strony.

Wlej do garnka bulion i gotuj około 10 minut.

Przed podaniem posyp szczyptą soli i pieprzu

Wątróbka z pieczarkami na patelni, które stoi na drewnianej desce do krojenia. Pod deską znajduje się brązowa ściereczka kuchenna. Obok leży nóż oraz widelec.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
9.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
405 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Wątróbka drobiowa z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wątróbce drobiowej z pieczarkami

Wątróbka drobiowa z pieczarkami wychodzi soczysta i aromatyczna, dzięki temu, że jest duszona z jabłkiem, cebulą oraz opcjonalnie z papryką. Świetnie smakuje z ryżem lub kaszą gryczaną, ponieważ w trakcie duszenia powstaje delikatny sos, który idealnie pasuje do kasz i ryżu. Do przygotowania potrawy wykorzystana została wątróbka z indyka z pieczarkami, ale możesz użyć także innej drobiowej wątróbki, na przykład z kurczaka lub kaczki. Jak każdy sposób na wątróbkę tak i ten przepis na wątróbkę z pieczarkami jest bardzo szybki, ponieważ wątróbka nie wymaga długiego duszenia, a nawet zbyt długie gotowanie jej szkodzi.

Wątróbka jest przysmakiem w wielu domach, ale jest także masa osób, która jej nie lubi. Może to być spowodowane złym sposobem przygotowania. Jeżeli jest ona zbyt długo smażona lub gotowana, to staje się twarda i gumowata, co nie zachęca do jej jedzenia. Żeby zmienić nastawienie wielu osób, na temat wątróbki, możesz:

- wieczorem włożyć ją do miski z mlekiem i zostawić na noc w lodówce,

- pilnować, kiedy wątróbka będzie ugotowana i zakończyć gotowanie,

- nie solić przed smażeniem i gotowaniem — najlepiej zrobić to po ugotowaniu,

- dobrać aromatyczne dodatki.

Tych kilka drobiazgów może wpłynąć na smakowitość dania i przekonać do wątróbki osoby, które do tej pory za nią nie przepadały.

Wątróbka jest bogata w żelazo, które jest niezbędne do życia i zdrowia, a także pięknych włosów, skóry i paznokci. Niedobór żelaza może wpływać także na cechy związane z wyglądem, dlatego dbając o swój wygląd, nie wystarczy używać najlepszych szamponów, odżywek i kremów, ale także skupić się na tym, co jemy. Wiele kobiet skarży się na wypadanie włosów, które może być objawem niedoboru żelaza, który dotyka najczęściej właśnie kobiety. Żeby zadbać o właściwe wchłanianie, należy zwrócić uwagę także na inne składniki diety, które mogą wspomagać lub utrudniać wchłanianie żelaza. Poprawić wchłanianie żelaza można chociażby spożywanie produktów bogatych w żelazo, na przykład wątróbki, w towarzystwie warzyw — najlepiej świeżych lub kiszonych.

Wypróbuj ten prosty przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami.

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
135.13 kcal
405.38 kcal
Białko
7.04 g
21.11 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w wątróbce drobiowej z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
17.88 g
53.63 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.22 g
48.67 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
3.94 g
11.83 g
Tłuszcze nasycone
1.21 g
3.64 g
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
8.19 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.03 g
6.10 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
2.09 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wątróbkę drobiową z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina E
0.64 mg
1.91 mg
Tiamina
0.15 mg
0.46 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.62 mg
1.85 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.88 mg
11.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę drobiową z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
95.05 mg
285.15 mg
Potas
281.82 mg
845.47 mg
Fosfor
132.31 mg
396.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.39 mg
58.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
3.28 mg
9.85 mg
Cynk
1.01 mg
3.04 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej z pieczarkami 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce drobiowej z pieczarkami

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania wątróbki drobiowej z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
300 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
49.50
Łączny koszt
9.58
Jak oceniasz przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób