Wątróbka drobiowa z pieczarkami

Opublikowano: 15.05.2021 r., 15:07 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka z pieczarkami na patelni, które stoi na drewnianej desce do krojenia. Pod deską znajduje się brązowa ściereczka kuchenna. Obok leży nóż oraz widelec.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Wątróbka drobiowa z pieczarkami jest soczysta i delikatna, w lekkim sosie z jabłkiem, cebulą i pieczarkami. Duszona w takich dodatkach jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 10 min
238 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Wątróbka drobiowa (300 g)
  • Jabłko 1 sztuka (180 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion drobiowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami krok po kroku

Cebulę pokrój w piórka, jabłko obierz i pokrój w półplasterki, a pieczarki w plasterki.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone składniki. Chwilę podsmaż.

Następnie przesuń podsmażone składniki na bok i dodaj do garnka wątróbkę. Obsmaż wątróbkę z każdej strony.

Wlej do garnka bulion i gotuj około 10 minut.

Przed podaniem posyp szczyptą soli i pieprzu

Jak oceniasz przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej z pieczarkami

Wątróbka drobiowa z pieczarkami wychodzi soczysta i aromatyczna, dzięki temu, że jest duszona z jabłkiem, cebulą oraz opcjonalnie z papryką. Świetnie smakuje z ryżem lub kaszą gryczaną, ponieważ w trakcie duszenia powstaje delikatny sos, który idealnie pasuje do kasz i ryżu. Do przygotowania potrawy wykorzystana została wątróbka z indyka z pieczarkami, ale możesz użyć także innej drobiowej wątróbki, na przykład z kurczaka lub kaczki. Jak każdy sposób na wątróbkę tak i ten przepis na wątróbkę z pieczarkami jest bardzo szybki, ponieważ wątróbka nie wymaga długiego duszenia, a nawet zbyt długie gotowanie jej szkodzi.

Wątróbka jest przysmakiem w wielu domach, ale jest także masa osób, która jej nie lubi. Może to być spowodowane złym sposobem przygotowania. Jeżeli jest ona zbyt długo smażona lub gotowana, to staje się twarda i gumowata, co nie zachęca do jej jedzenia. Żeby zmienić nastawienie wielu osób, na temat wątróbki, możesz:

- wieczorem włożyć ją do miski z mlekiem i zostawić na noc w lodówce,

- pilnować, kiedy wątróbka będzie ugotowana i zakończyć gotowanie,

- nie solić przed smażeniem i gotowaniem — najlepiej zrobić to po ugotowaniu,

- dobrać aromatyczne dodatki.

Tych kilka drobiazgów może wpłynąć na smakowitość dania i przekonać do wątróbki osoby, które do tej pory za nią nie przepadały.

Wątróbka jest bogata w żelazo, które jest niezbędne do życia i zdrowia, a także pięknych włosów, skóry i paznokci. Niedobór żelaza może wpływać także na cechy związane z wyglądem, dlatego dbając o swój wygląd, nie wystarczy używać najlepszych szamponów, odżywek i kremów, ale także skupić się na tym, co jemy. Wiele kobiet skarży się na wypadanie włosów, które może być objawem niedoboru żelaza, który dotyka najczęściej właśnie kobiety. Żeby zadbać o właściwe wchłanianie, należy zwrócić uwagę także na inne składniki diety, które mogą wspomagać lub utrudniać wchłanianie żelaza. Poprawić wchłanianie żelaza można chociażby spożywanie produktów bogatych w żelazo, na przykład wątróbki, w towarzystwie warzyw — najlepiej świeżych lub kiszonych.

Wypróbuj ten prosty przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami.

Alergeny w wątróbce drobiowej z pieczarkami

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka drobiowa z pieczarkami to dobre danie dla osób mających niski poziom żelaza oraz będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym i diecie bezglutenowej. Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność dania możesz dodać mniej oliwy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
79.60
238.81
Białko (g)
6.40
19.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.64
13.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.80
11.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.94
11.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
3.64
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
8.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.03
6.10
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
2.09
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
114.70
344.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1094.52
3283.56
Witamina B6 (mg)
0.32
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
5.51
16.54
Witamina C (mg)
7.14
21.42
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.79
Retinol (µg (mcg))
1090.61
3271.82
Tiamina (mg)
0.13
0.39
Ryboflawina (mg)
0.68
2.03
Niacyna (mg)
3.89
11.68
Foliany (µg (mcg))
200.54
601.61
Beta karoten (µg (mcg))
23.82
71.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
86.76
260.29
Potas (mg)
168.78
506.35
Wapń (mg)
4.88
14.63
Fosfor (mg)
118.72
356.17
Magnez (mg)
10.11
30.33
Żelazo (mg)
3.14
9.41
Cynk (mg)
1.01
3.03
Miedź (mg)
0.23
0.69
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej z pieczarkami 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki drobiowej z pieczarkami

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
300 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Koszt składników
49.50