Wątróbka drobiowa z pieczarkami
- Wątróbka drobiowa (300 g)
- Jabłko - 1 sztuka (180 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Pieczarki (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion drobiowy (150 g)
Przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami krok po kroku
Cebulę pokrój w piórka, jabłko obierz i pokrój w półplasterki, a pieczarki w plasterki.
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone składniki. Chwilę podsmaż.
Następnie przesuń podsmażone składniki na bok i dodaj do garnka wątróbkę. Obsmaż wątróbkę z każdej strony.
Wlej do garnka bulion i gotuj około 10 minut.
Przed podaniem posyp szczyptą soli i pieprzu
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej z pieczarkami
Wątróbka drobiowa z pieczarkami wychodzi soczysta i aromatyczna, dzięki temu, że jest duszona z jabłkiem, cebulą oraz opcjonalnie z papryką. Świetnie smakuje z ryżem lub kaszą gryczaną, ponieważ w trakcie duszenia powstaje delikatny sos, który idealnie pasuje do kasz i ryżu. Do przygotowania potrawy wykorzystana została wątróbka z indyka z pieczarkami, ale możesz użyć także innej drobiowej wątróbki, na przykład z kurczaka lub kaczki. Jak każdy sposób na wątróbkę tak i ten przepis na wątróbkę z pieczarkami jest bardzo szybki, ponieważ wątróbka nie wymaga długiego duszenia, a nawet zbyt długie gotowanie jej szkodzi.
Wątróbka jest przysmakiem w wielu domach, ale jest także masa osób, która jej nie lubi. Może to być spowodowane złym sposobem przygotowania. Jeżeli jest ona zbyt długo smażona lub gotowana, to staje się twarda i gumowata, co nie zachęca do jej jedzenia. Żeby zmienić nastawienie wielu osób, na temat wątróbki, możesz:
- wieczorem włożyć ją do miski z mlekiem i zostawić na noc w lodówce,
- pilnować, kiedy wątróbka będzie ugotowana i zakończyć gotowanie,
- nie solić przed smażeniem i gotowaniem — najlepiej zrobić to po ugotowaniu,
- dobrać aromatyczne dodatki.
Tych kilka drobiazgów może wpłynąć na smakowitość dania i przekonać do wątróbki osoby, które do tej pory za nią nie przepadały.
Wątróbka jest bogata w żelazo, które jest niezbędne do życia i zdrowia, a także pięknych włosów, skóry i paznokci. Niedobór żelaza może wpływać także na cechy związane z wyglądem, dlatego dbając o swój wygląd, nie wystarczy używać najlepszych szamponów, odżywek i kremów, ale także skupić się na tym, co jemy. Wiele kobiet skarży się na wypadanie włosów, które może być objawem niedoboru żelaza, który dotyka najczęściej właśnie kobiety. Żeby zadbać o właściwe wchłanianie, należy zwrócić uwagę także na inne składniki diety, które mogą wspomagać lub utrudniać wchłanianie żelaza. Poprawić wchłanianie żelaza można chociażby spożywanie produktów bogatych w żelazo, na przykład wątróbki, w towarzystwie warzyw — najlepiej świeżych lub kiszonych.
Wypróbuj ten prosty przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami.
Alergeny w wątróbce drobiowej z pieczarkami
Lista alergenów dla wątróbki drobiowej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze wątróbki drobiowej z pieczarkami
Wątróbka drobiowa z pieczarkami to dobre danie dla osób mających niski poziom żelaza oraz będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym i diecie bezglutenowej. Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność dania możesz dodać mniej oliwy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.