Wątróbka drobiowa z cebulą

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka z cebulą na talerzu.
Wątróbka drobiowa z cebulą
Wątróbka drobiowa z cebulą to doskonały pomysł na pyszny obiad. Wątróbka jest tanim zamiennikiem mięsa, można ją podawać na różne okazje. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 20 min
565 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Wątróbka drobiowa (700 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Masło klarowane (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na wątróbka drobiowa z cebulą krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błonek.

Umieść wątróbkę w misce i wlej do niej mleko.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Na patelni rozpuść masło klarowane, zeszklij cebulę.

Wątróbkę oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

Wlej 200 ml wody i dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.

Duś całość przez około 10 minut.

Wątróbkę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.

Jak oceniasz przepis na wątróbka drobiowa z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej z cebulą

Wątróbka drobiowa z cebulą to świetny pomysł na piątkowy obiad dla całej rodziny. Pewnie zastanawiasz się jak przygotować dobrą wątróbkę. Nie jest to nic skomplikowanego, a nawet można uznać, że jest to pomysł na szybki obiad. Przepis na wątróbkę drobiową z cebulą jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, masło klarowane, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, sól, pieprz.

Jak zrobić wątróbkę drobiową z cebulą? Wątróbkę oczyść z błonek. Umieść wątróbkę w misce i wlej do niej mleko. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Wątróbka powinna moczyć się w mleku przez około 20 minut. Na patelni rozpuść masło klarowane, zeszklij cebulę. Wątróbkę oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na patelni, aż będzie rumiana. Wlej wodę i dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem. Duś całość przez około 10 minut. Wątróbkę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.

Wątróbka drobiowa jest tania i delikatniejsza niż wątróbka wieprzowa. Wątróbki drobiowe są łatwo dostępne w sklepach mięsnych. Upewnij się, że kupujesz świeże podroby. Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest niezbędne do syntezy hormonów i wielu enzymów. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na prawidłową podaż tego makroskładnika w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, jeśli więc jesteś na diecie redukcyjnej, nie przesadzaj z jej ilością. Wątróbka jest źródłem cholesterolu i nie powinna występować częściej niż raz na dwa tygodnie w naszej diecie.

Podsumowując dobra wątróbka z cebulą sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubisz podroby lub z powodu niedoboru żelaza musisz je spożywać, przygotuj wątróbkę tak, aby była smaczna i jedzenie jej nie przyprawiało o mdłości. Pyszna wątróbka może być głównym daniem obiadowym lub szybką przekąską.

Alergeny w wątróbce drobiowej z cebulą

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Mleko 3,2%

W przepisie na wątróbka drobiowa z cebulą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka drobiowa z cebulą to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Potrawa jest świetnym źródłem żelaza w diecie. Wątróbka zawiera dość dużo cholesterolu, dlatego powinniśmy ograniczać jej spożycie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
188.33
565.00
Białko (g)
7.93
23.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.01
24.04
Węglowodany przyswajalne (g)
7.31
21.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.74
41.23
Tłuszcze nasycone (g)
8.89
26.66
Tłuszcze nienasycone (g)
4.86
14.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
11.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
2.97
Cholesterol (mg)
170.17
510.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1383.78
4151.33
Witamina B6 (mg)
0.41
1.24
Witamina B12 (µg (mcg))
6.58
19.73
Witamina C (mg)
8.82
26.45
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.73
Witamina E (mg)
0.61
1.84
Retinol (µg (mcg))
1377.89
4133.67
Tiamina (mg)
0.16
0.47
Ryboflawina (mg)
0.73
2.20
Niacyna (mg)
4.03
12.09
Foliany (µg (mcg))
234.28
702.83
Beta karoten (µg (mcg))
45.00
135.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
40.22
120.67
Potas (mg)
211.33
634.00
Wapń (mg)
36.50
109.50
Fosfor (mg)
154.06
462.17
Magnez (mg)
15.89
47.67
Żelazo (mg)
3.62
10.86
Cynk (mg)
1.20
3.60
Miedź (mg)
0.21
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej z cebulą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki drobiowej z cebulą

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
700 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 700 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Koszt składników
33.50