Wątróbka drobiowa z cebulą
- Wątróbka drobiowa (700 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Masło klarowane (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Mleko 3,2% (400 ml)
Przepis na wątróbka drobiowa z cebulą krok po kroku
Wątróbkę oczyść z błonek.
Umieść wątróbkę w misce i wlej do niej mleko.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
Na patelni rozpuść masło klarowane, zeszklij cebulę.
Wątróbkę oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na patelni, aż będzie rumiana.
Wlej 200 ml wody i dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.
Duś całość przez około 10 minut.
Wątróbkę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.
-
Wątróbka drobiowa
-
Pasztet strasburski
-
Wątróbka z cebulą
-
Wątróbka z cebulką
-
Wątróbka z jabłkami
-
Wątróbka wieprzowa
-
Wątróbka z indyka
-
Pasztet z wątróbek
-
Pasztet z wątróbki
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
-
Wątróbka z kurczaka
-
Wątróbka wieprzowa z cebulą
-
Wątrobianka
-
Wątróbka drobiowa w sosie
-
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
-
Wątróbka smażona
-
Pate z wątróbki
-
Sałatka z wątróbką
-
Wątróbka
Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej z cebulą
Wątróbka drobiowa z cebulą to świetny pomysł na piątkowy obiad dla całej rodziny. Pewnie zastanawiasz się jak przygotować dobrą wątróbkę. Nie jest to nic skomplikowanego, a nawet można uznać, że jest to pomysł na szybki obiad. Przepis na wątróbkę drobiową z cebulą jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, masło klarowane, mleko, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana, sól, pieprz.
Jak zrobić wątróbkę drobiową z cebulą? Wątróbkę oczyść z błonek. Umieść wątróbkę w misce i wlej do niej mleko. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Wątróbka powinna moczyć się w mleku przez około 20 minut. Na patelni rozpuść masło klarowane, zeszklij cebulę. Wątróbkę oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na patelni, aż będzie rumiana. Wlej wodę i dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem. Duś całość przez około 10 minut. Wątróbkę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.
Wątróbka drobiowa jest tania i delikatniejsza niż wątróbka wieprzowa. Wątróbki drobiowe są łatwo dostępne w sklepach mięsnych. Upewnij się, że kupujesz świeże podroby. Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest niezbędne do syntezy hormonów i wielu enzymów. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na prawidłową podaż tego makroskładnika w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, jeśli więc jesteś na diecie redukcyjnej, nie przesadzaj z jej ilością. Wątróbka jest źródłem cholesterolu i nie powinna występować częściej niż raz na dwa tygodnie w naszej diecie.
Podsumowując dobra wątróbka z cebulą sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubisz podroby lub z powodu niedoboru żelaza musisz je spożywać, przygotuj wątróbkę tak, aby była smaczna i jedzenie jej nie przyprawiało o mdłości. Pyszna wątróbka może być głównym daniem obiadowym lub szybką przekąską.
Alergeny w wątróbce drobiowej z cebulą
Lista alergenów dla wątróbki drobiowej z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Mleko 3,2%
W przepisie na wątróbka drobiowa z cebulą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze wątróbki drobiowej z cebulą
Wątróbka drobiowa z cebulą to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Potrawa jest świetnym źródłem żelaza w diecie. Wątróbka zawiera dość dużo cholesterolu, dlatego powinniśmy ograniczać jej spożycie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.