Wątróbka drobiowa w sosie

Opublikowano: 23.04.2022 r., 13:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drobiowa wątróbka z sosem
Wątróbka drobiowa w sosie
Wiele osób obawia się spożywania podrobów, nie często, ale jednak czasem warto umiejętnie je przygotować dla całej swojej rodziny. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to proste.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
197 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wątróbka drobiowa (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wątróbkę drobiową w sosie krok po kroku

Wątróbkę oczyść i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i podsmażaj 3 minuty.

Wlej bulion i duś wątróbkę pod przykryciem do miękkości.

Na końcu dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.

Wątróbkę podawaj z kaszą lub ziemniaczanym puree.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę drobiową w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej w sosie

Wątróbka drobiowa w sosie to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę i na osoby, które jej nienawidzą. Niezależnie do której grupy należysz, przygotuj wątróbkę według mojego przepisu i przekonaj się, jak dobra może być wątróbka drobiowa. Dzisiaj przedstawię Ci prosty i szybki przepis na wątróbkę. Pomimo że będzie smażona, jej mięso będzie kruche i delikatne.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie wątróbki, cebuli, odrobiny mąki pszennej i olej rzepakowy.

Zatem, jak zrobić wątróbki drobiowe w sosie?

W pierwszej kolejności dokładnie ją umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.

Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.

Teraz pozostaje tylko obtoczyć wątróbkę w mące, tak aby cała jej powierzchnia była biała.

Olej rzepakowy mocno rozgrzej na patelni i usmaż wątróbkę. Po chwili dodaj pokrojoną w pióra cebulę i smaż do czasu, gdy mięso będzie gotowe. Po chwili wlej bulion i dodaj mąkę, w ten sposób powstanie smaczny sos z wątróbki drobiowej. Zajmie Ci to około 20 minut.

Tak przygotowana wątróbka to dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie.

Możesz podawać ją z puree ziemniaczanym.

Jeśli jesteś smakoszem wątróbki, musisz pamiętać, że należy ona do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Oczywiście, są one bezpieczne i jadalne, ale powinniśmy uważać z częstością ich spożycia.

Wątroba zwierząt jest tak samo, jak w przypadku ludzi odpowiedzialna za likwidowanie toksyn z naszego organizmu. Nie powinna być ona spożywana codziennie, a nawet kilka razy w tygodniu. Pozwólmy sobie na nią maksymalne kilka razy w miesiącu. Pomimo tego jest ona dobrym źródłem witaminy B12, folianów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

Skoro już wiesz jak przygotować wątróbkę, aby była pyszna, śmiało zaserwuj ją na obiad.

Alergeny w wątróbce drobiowej w sosie

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej w sosie

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka należy do podrobów, nie powinniśmy jej spożywać częściej niż kilka razy w miesiącu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
98.87
197.75
Białko (g)
9.13
18.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.69
7.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
6.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.05
10.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
2.79
Tłuszcze nienasycone (g)
3.66
7.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
4.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
174.68
349.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.92
1.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.14
10.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
303.80
607.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
130.20
260.41
Potas (mg)
144.16
288.33
Wapń (mg)
4.34
8.68
Fosfor (mg)
158.14
316.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.11
24.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.74
9.48
Cynk (mg)
1.41
2.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej w sosie 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki drobiowej w sosie

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
34.00