Wątróbka drobiowa

Opublikowano: 20.05.2021 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka drobiowa z cebulką
Wątróbka drobiowa
Smażona wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na pyszny i wartościowy obiad. Świetnie smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówki z buraczków czy mizerii.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
446 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wątróbka drobiowa (400 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (50 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wątróbkę drobiową krok po kroku

Wątróbkę umyj, podziel na mniejsze kawałki.

Mąkę wsyp do miseczki i obtocz w niej przyprawioną wątróbkę.

Wątróbkę obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju, następnie odłóż ją do miseczki.

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tej samej patelni co wątróbkę z dodatkiem pozostałego oleju.

Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, wymieszaj i duś około 10 minut na małym ogniu.

Na koniec smażenia dopraw do smaku i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę drobiową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej

Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Jej smak dopełnia dodatek cebulki. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz mizerii. W dalszej części dowiesz się jak przygotować wątróbkę drobiową. Przepis na wątrobę drobiową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze, których potrzebujesz to wątróbka drobiowa, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, sól i pieprz.

A więc jak zrobić wątróbkę drobiową smażona z cebulką? To na prawdę bardzo prosty przepis. Wystarczy, że przygotowaną wątróbkę z kurczaka obroczysz w mące i usmażysz razem z cebulką. Wątróbka z kurcząt najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych, ponieważ jej przygotowanie zajmie mniej jak 30 minut. W tym czasie zdążą ugotować się ziemniaki.

Wątróbka zaliczana jest do podrobów, w tym przypadku drobiowych. WIele osób uważa, że zawiera szkodliwe dla nas związki, ponieważ jest narządem, który służy do detoksykacji organizmu - nie jest to prawda, w wątrobie nie są gromadzone szkodliwe produkty przemiany materii (są tam produkowane i kierowane do wydalenia z organizmów). W wątróbce znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin. Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, które zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Jest również dobrym źródłem białka, witaminy A oraz niektórych witamin grupy B. Spożywanie wątróbki w diecie może pozytywnie wpłynąć na kondycję naszego wzroku, ponieważ znajdziemy w niem likopen oraz beta-karoten.

Podsumowując wątróbka drobiowa smażona z cebulką to doskonała propozycja na pyszny i pożywny dodatek do dania głównego obiadu. Świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej oraz redukcyjnej, ponieważ jest to potrawa niskokaloryczna. Dodatkowo wątróbka wbrew powszechnej opinii posiada wiele walorów zdrowotnych, dlatego warto włączyć nasz przepis sio swojego jadłospisu. Spożywanie wątróbki i składników odżywczych w odpowiedniej ilości pozwoli na zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii czy kurzej ślepoty.

Alergeny w wątróbce drobiowej

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
178.58
446.46
Białko (g)
13.99
34.98
Fenyloalanina (mg)
0.67
1.69
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.27
20.68
Węglowodany przyswajalne (g)
7.88
19.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.47
23.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
5.48
Tłuszcze nienasycone (g)
7.28
18.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.69
11.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.59
6.47
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 750.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
260.38
650.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2490.57
6226.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.66
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
12.53
31.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.21
35.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.53
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2483.02
6207.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
1.39
3.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
8.07
20.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
462.83
1157.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
42.45
106.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
54.15
135.38
Potas (mg)
196.79
491.98
Wapń (mg)
3.58
8.96
Fosfor (mg)
236.04
590.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.64
44.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
7.22
18.05
Cynk (mg)
2.11
5.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.39
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki drobiowej

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Mąka pszenna typ 750
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
19.00