Wątróbka drobiowa
- Wątróbka drobiowa (400 g)
- Mąka pszenna typ 750 (50 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na wątróbkę drobiową krok po kroku
Wątróbkę umyj, podziel na mniejsze kawałki.
Mąkę wsyp do miseczki i obtocz w niej przyprawioną wątróbkę.
Wątróbkę obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju, następnie odłóż ją do miseczki.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tej samej patelni co wątróbkę z dodatkiem pozostałego oleju.
Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, wymieszaj i duś około 10 minut na małym ogniu.
Na koniec smażenia dopraw do smaku i podawaj na ciepło.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Schab pieczony w rękawie
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej
Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Jej smak dopełnia dodatek cebulki. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz mizerii. W dalszej części dowiesz się jak przygotować wątróbkę drobiową. Przepis na wątrobę drobiową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze, których potrzebujesz to wątróbka drobiowa, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, sól i pieprz.
A więc jak zrobić wątróbkę drobiową smażona z cebulką? To na prawdę bardzo prosty przepis. Wystarczy, że przygotowaną wątróbkę z kurczaka obroczysz w mące i usmażysz razem z cebulką. Wątróbka z kurcząt najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych, ponieważ jej przygotowanie zajmie mniej jak 30 minut. W tym czasie zdążą ugotować się ziemniaki.
Wątróbka zaliczana jest do podrobów, w tym przypadku drobiowych. WIele osób uważa, że zawiera szkodliwe dla nas związki, ponieważ jest narządem, który służy do detoksykacji organizmu - nie jest to prawda, w wątrobie nie są gromadzone szkodliwe produkty przemiany materii (są tam produkowane i kierowane do wydalenia z organizmów). W wątróbce znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin. Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, które zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Jest również dobrym źródłem białka, witaminy A oraz niektórych witamin grupy B. Spożywanie wątróbki w diecie może pozytywnie wpłynąć na kondycję naszego wzroku, ponieważ znajdziemy w niem likopen oraz beta-karoten.
Podsumowując wątróbka drobiowa smażona z cebulką to doskonała propozycja na pyszny i pożywny dodatek do dania głównego obiadu. Świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej oraz redukcyjnej, ponieważ jest to potrawa niskokaloryczna. Dodatkowo wątróbka wbrew powszechnej opinii posiada wiele walorów zdrowotnych, dlatego warto włączyć nasz przepis sio swojego jadłospisu. Spożywanie wątróbki i składników odżywczych w odpowiedniej ilości pozwoli na zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii czy kurzej ślepoty.
Alergeny w wątróbce drobiowej
Lista alergenów dla wątróbki drobiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
Wartości odżywcze wątróbki drobiowej
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.