Wątróbka cielęca

Opublikowano: 01.05.2021 r., 8:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słynna wątróbka cielęca z cebulą.
Wątróbka cielęca
Wątróbka cielęca to idealny sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest naprawdę miękka i soczysta, a dodatek karmelizowanej cebuli sprawia, że smakuje wybornie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
336 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wątróbka cielęca (500 g)
  • Cebula - 1,5 szt (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki (60 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wątróbkę cielęcą krok po kroku

Wątróbkę opłucz i oczyść z błonek. Podziel na mniejsze części i obtocz je w mące ziemniaczanej.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj do niej cebulę i chwilę podsmaż.

Po chwili dodaj mięso. Smaż 2 minuty.

Całość zalej wodą dodaj pieprz, majeranek i posiekaną natkę pietruszki.

Duś przez 10 minut.

Po obróbce termicznej posól.

Jak oceniasz przepis na wątróbkę cielęcą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat wątróbki cielęcej

Wątróbka cielęca to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niesamowicie pyszna i aromatyczna, a najlepiej smakuje podana prosto z patelni. Mięso tak przyrządzone jest idealnie kruche i soczyste, a przy tym bardzo delikatne. Na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.

Przepis na wątróbkę cielęcą jest niesamowicie łatwy, a całość zajmuje tylko kilka minut. Przygotowanie tego mięsa jest naprawdę nieskomplikowane, dlatego poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. W ekspresowym tempie powstaje danie, które wszystkich zaskoczy swoją wyszukaną kompozycją smakową.

Jeżeli zastanawiasz się jak przyrządzić wątróbkę cielęcą, która będzie smakowała wybornie, a mięso będzie niezwykle delikatne w środku i chrupiące na wierzchu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki użyciu mąki ziemniaczanej na mięsie tworzy się klejąca i chrupiąca skorupka, która jest przyjemnie podpieczona. Zaraz pod nią kryje się miękkie mięso.

Duszona wątróbka jest niesamowicie pyszna i prosta w wykonaniu, dlatego świetnie sprawdzi się jako obiad awaryjny, a także dobry posiłek dla zabieganych osób, którym brak czasu na długotrwałe potrawy.

Wątróbka cielęca z cebulką jest naprawdę łagodna, dlatego może być podawana również dzieciom. Choć zwykle do przygotowywania tego tradycyjnego dania używa się mięsa drobiowego lub wieprzowego, to warto poeksperymentować i skusić się na cielęcinę, która jest mięsem delikatnym i niezbyt tłustym. Zawiera dość dużo białka, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Ta wątróbka najlepiej smakuje duszony, kiedy może wytworzyć pyszny sos, do którego przejdą wszystkie jej soki. Jednak sprawdzi się również pieczona. W tej wersji wystarczy podsmażyć ją przez chwilę, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec przez 10-12 minut.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak usmażyć wątróbkę cielęcą, która będzie naprawdę pyszna, a przy tym łatwa i szybka, to ta receptura sprawdzi się idealnie. Dzięki niej stworzysz danie, które jest nie tylko proste, ale również bardzo smaczne.

Alergeny w wątróbce cielęcej

Lista alergenów dla wątróbki cielęcej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wątróbkę cielęcą

Wartości odżywcze wątróbki cielęcej

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka cielęca jest lepszym wyborem niż wieprzowa, jednak ze względu na najnowsze zalecenia powinna gościć w menu jak najrzadziej. Smażenie nie jest najzdrowszą metodą obróbki, dlatego na co dzień warto wybierać inną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
181.72
336.19
Białko (g)
13.95
25.80
Fenyloalanina (mg)
0.75
1.38
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
10.39
19.22
Węglowodany przyswajalne (g)
9.58
17.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
9.22
17.06
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
5.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.19
11.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.00
9.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.20
Tłuszcze trans (g)
0.15
0.27
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
221.19
409.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
7748.34
14334.44
Witamina B6 (mg)
0.72
1.33
Witamina B12 (µg (mcg))
39.60
73.26
Witamina C (mg)
2.24
4.14
Witamina E (mg)
1.13
2.09
Retinol (µg (mcg))
7748.34
14334.44
Tiamina (mg)
0.14
0.26
Ryboflawina (mg)
1.63
3.01
Niacyna (mg)
7.32
13.55
Foliany (µg (mcg))
88.54
163.80
Beta karoten (µg (mcg))
7.48
13.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
56.28
104.11
Potas (mg)
312.51
578.14
Wapń (mg)
13.11
24.25
Fosfor (mg)
270.11
499.70
Magnez (mg)
20.40
37.74
Żelazo (mg)
4.42
8.18
Cynk (mg)
8.02
14.84
Miedź (mg)
7.90
14.62
Mangan (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki cielęcej 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki cielęcej

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka cielęca
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
60 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
53.00