Przepis na wątrobę wołową krok po kroku
- Wątróbka wołowa 300 g
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy 30 ml
- Mąka pszenna typ 550 30 g
- Ziemniaki późne 350 g
Wątrobę umyj, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w mniejsze kawałki. Tak przygotowaną wątróbkę obtocz w mące z każdej strony.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 30 minut). Po tym czasie z ziemniaków odlej wodę i odparuj jej nadmiar nad palnikiem.
Około 15 minut przed końcem gotowania ziemniaków podsmaż wątróbkę na rozgrzanym oleju (około 5 minut z każdej strony).
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wątróbki.
Składniki na patelni wymieszaj, dopraw do smaku i duś do miękkości.
Gotową wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką z dowolnych warzyw.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Bitki wołowe
-
Ciasto na naleśniki
-
Zupa grzybowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Łazanki
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Schab ze śliwkami
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Ryż z warzywami
-
Pyszne obiady

(liczba kalorii)
Wątroba wołowa - cechy przepisu
Więcej o wątrobie wołowej
Wątroba wołowa to dobry pomysł na obiad w gronie rodzinnym. Znajdzie się na nią wiele smakoszy. Danie można podawać w wielu formach np. duszoną w sosie własnym z cebulką. Nie da się ukryć że wątroba wołowa jest bardzo zdrowa i z tego względu warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Często jest zalecana przez lekarzy, gdy mamy niski poziom żelaza w organizmie. Danie wywodzi się z kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się jako posiłek na diecie bezmlecznej. Do przygotowania wątróbki potrzebujemy następujących składników: cebuli, oleju rzepakowego, mąki pszennej, ziemniaków późnych, soli, pieprzu, wątróbki wołowej.
Jak przyrządzić wątróbkę wołową? Jak usmażyć wątróbkę? Często zadajemy te pytania o tuż to nic trudnego, każdy kto ma chodź trochę umiejętności kulinarnych poradzi sobie z tym przepisem. Przepis na wątróbkę wołową jest prosty. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem, kroimy w dosyć mała kostkę i obtaczamy w mące, odstawiamy na bok. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przed końcem gotowania ziemniaków rozgrzewamy patelnie z olejemy, aby obsmażyć wątróbkę. Do smażonej na wolnym ogniu wątróbki dodajmy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną wątróbkę podajemy z gorącymi ziemniaczkami i dowolną surówką.
Wątroba wołowa jest bardzo zdrowym produktem. Zalecana jest szczególnie osobom, które pracują fizycznie czy uprawiaj sporty. W produkcie tym znajdziemy cynk, miedź, żelazo czy spore ilości witaminy A. Dziki temu spożywanie wątroby może przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego, wsparcia rozwoju fizycznego czy układu nerwowego.
Podsumowując wiesz już jak zrobić wątróbkę wołową. Przepis jest bardzo prosty i świetnie sprawdzi si jako szybki dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z ziemniakami oraz surówką z buraczków, Jest to doskonały pomysł, aby włączyć do swojej diety wartościowy produkt, który dostarczy nam wielu cennych składników mineralnych i witamin. Warto wypróbować naszego przepisu, aby urozmaicić swój jadłospis.
Wartości odżywcze wątroby wołowej
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w wątrobie wołowej
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na wątrobę wołową
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na wątrobę wołową
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wątrobie wołowej
Lista alergenów dla wątroby wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550