Wątroba wołowa

Opublikowano: 07.05.2021 r., 10:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątroba wołowa smażona leży na białym talerzu. Obok niej znajduje się sałatka ze świeżych warzyw.
Wątroba wołowa
Smażona wątroba wołowa to doskonała propozycja na wartościowy dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu i zaskocz swoich bliskich smacznym obiadem.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
501 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wątróbka wołowa (300 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (30 g)
  • Ziemniaki późne (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, ręcznik papierowy

Przepis na wątrobę wołową krok po kroku

Wątrobę umyj, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w mniejsze kawałki. Tak przygotowaną wątróbkę obtocz w mące z każdej strony.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 30 minut). Po tym czasie z ziemniaków odlej wodę i odparuj jej nadmiar nad palnikiem.

Około 15 minut przed końcem gotowania ziemniaków podsmaż wątróbkę na rozgrzanym oleju (około 5 minut z każdej strony).

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wątróbki.

Składniki na patelni wymieszaj, dopraw do smaku i duś do miękkości.

Gotową wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką z dowolnych warzyw.

Jak oceniasz przepis na wątrobę wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat wątroby wołowej

Wątroba wołowa to dobry pomysł na obiad w gronie rodzinnym. Znajdzie się na nią wiele smakoszy. Danie można podawać w wielu formach np. duszoną w sosie własnym z cebulką. Nie da się ukryć że wątroba wołowa jest bardzo zdrowa i z tego względu warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Często jest zalecana przez lekarzy, gdy mamy niski poziom żelaza w organizmie. Danie wywodzi się z kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się jako posiłek na diecie bezmlecznej. Do przygotowania wątróbki potrzebujemy następujących składników: cebuli, oleju rzepakowego, mąki pszennej, ziemniaków późnych, soli, pieprzu, wątróbki wołowej.

Jak przyrządzić wątróbkę wołową? Jak usmażyć wątróbkę? Często zadajemy te pytania o tuż to nic trudnego, każdy kto ma chodź trochę umiejętności kulinarnych poradzi sobie z tym przepisem. Przepis na wątróbkę wołową jest prosty. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem, kroimy w dosyć mała kostkę i obtaczamy w mące, odstawiamy na bok. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przed końcem gotowania ziemniaków rozgrzewamy patelnie z olejemy, aby obsmażyć wątróbkę. Do smażonej na wolnym ogniu wątróbki dodajmy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną wątróbkę podajemy z gorącymi ziemniaczkami i dowolną surówką.

Wątroba wołowa jest bardzo zdrowym produktem. Zalecana jest szczególnie osobom, które pracują fizycznie czy uprawiaj sporty. W produkcie tym znajdziemy cynk, miedź, żelazo czy spore ilości witaminy A. Dziki temu spożywanie wątroby może przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego, wsparcia rozwoju fizycznego czy układu nerwowego.

Podsumowując wiesz już jak zrobić wątróbkę wołową. Przepis jest bardzo prosty i świetnie sprawdzi si jako szybki dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z ziemniakami oraz surówką z buraczków, Jest to doskonały pomysł, aby włączyć do swojej diety wartościowy produkt, który dostarczy nam wielu cennych składników mineralnych i witamin. Warto wypróbować naszego przepisu, aby urozmaicić swój jadłospis.

Alergeny w wątrobie wołowej

Lista alergenów dla wątroby wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze wątroby wołowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
143.21
501.24
Białko (g)
9.44
33.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
12.70
44.44
Węglowodany przyswajalne (g)
11.62
40.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
3.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.97
20.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
5.51
Tłuszcze nienasycone (g)
4.40
15.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.99
10.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
4.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.09
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
131.84
461.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.53
1.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
1.00
3.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.94
17.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.22
221.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
33.54
117.39
Potas (mg)
331.92
1161.72
Wapń (mg)
9.76
34.17
Fosfor (mg)
182.66
639.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.56
71.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.13
10.96
Cynk (mg)
4.93
17.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
4.76
16.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątroby wołowej 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątroby wołowej

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka wołowa
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 550
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Koszt składników
20.00