Warzywne curry z młodym kalafiorem
- Cebula (100 g)
- Kalafior (500 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Czerwona pasta curry (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Pietruszka (10 g)
Przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki.
Warzywa umieść w misie wolnowara.
Do warzyw przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj bulion i mleko kokosowe.
Wsyp 1/2 łyżeczki pieprzu, pastę curry, łyżeczkę startego imbiru, łyżkę curry w proszku, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 liście kaffiru. Wymieszaj wszystko.
Gotuj na ustawieniu HIGH przez 3 godziny lub LOW przez 6 godzin.
Gotowe danie dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Więcej informacji na temat warzywnego curry z młodym kalafiorem
Warzywne curry z młodym kalafiorem to pyszne, wegetariańskie danie. To świetny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad bez mięsa.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić warzywne curry z młodym kalafiorem to potrzebne będą warzywa, bulion warzywny, mleczko kokosowe i pasta curry oraz przyprawy.
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem robi się sam. Wystarczy umyć i obrać cebulę oraz paprykę, a kalafiora podzielić na różyczki. Teraz wystarczy wszystkie składniki umieścić w wolnowarze o gotować przez 3-6 godzin, w zależności od ustawienia. Warto podać curry z ryżem lub makaronem ryżowym. I proszę, smaczne danie na obiad gotowe.
Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych produktów. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a cenią swoje zdrowie.
Alergeny w warzywnym curry z młodym kalafiorem
Lista alergenów dla warzywnego curry z młodym kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze warzywnego curry z młodym kalafiorem
Codziennie powinno się spożyć minimum 400 g warzyw. Taka ilość zapewni odpowiednią ilość witaminy C w diecie.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.