Warzywne curry z młodym kalafiorem

Opublikowano: 26.04.2022 r., 13:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warzywne curry w miseczce
Warzywne curry z młodym kalafiorem
Warzywne curry z młodym kalafiorem to pyszne, wegetariańskie danie. To świetny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad bez mięsa.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 180 min
153 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Kalafior (500 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Czerwona pasta curry (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Pietruszka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, curry, czosnek
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, wolnowar

Przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki.

Warzywa umieść w misie wolnowara.

Do warzyw przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj bulion i mleko kokosowe.

Wsyp 1/2 łyżeczki pieprzu, pastę curry, łyżeczkę startego imbiru, łyżkę curry w proszku, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 liście kaffiru. Wymieszaj wszystko.

Gotuj na ustawieniu HIGH przez 3 godziny lub LOW przez 6 godzin.

Gotowe danie dopraw do smaku solą i sokiem z limonki. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat warzywnego curry z młodym kalafiorem

Warzywne curry z młodym kalafiorem to pyszne, wegetariańskie danie. To świetny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad bez mięsa.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić warzywne curry z młodym kalafiorem to potrzebne będą warzywa, bulion warzywny, mleczko kokosowe i pasta curry oraz przyprawy.

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Przepis na warzywne curry z młodym kalafiorem robi się sam. Wystarczy umyć i obrać cebulę oraz paprykę, a kalafiora podzielić na różyczki. Teraz wystarczy wszystkie składniki umieścić w wolnowarze o gotować przez 3-6 godzin, w zależności od ustawienia. Warto podać curry z ryżem lub makaronem ryżowym. I proszę, smaczne danie na obiad gotowe.

Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych produktów. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a cenią swoje zdrowie.

Alergeny w warzywnym curry z młodym kalafiorem

Lista alergenów dla warzywnego curry z młodym kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze warzywnego curry z młodym kalafiorem

na 100g gotowej potrawy

Codziennie powinno się spożyć minimum 400 g warzyw. Taka ilość zapewni odpowiednią ilość witaminy C w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
49.63
153.84
Białko (g)
1.75
5.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
8.95
27.75
Węglowodany przyswajalne (g)
7.75
24.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
3.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
1.15
3.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
1.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.26
0.82
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.31
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.84
8.80
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
32.44
100.56
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.41
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.24
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.23
112.30
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.87
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.94
18.40
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.38
1.17
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.29
87.70
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
273.33
847.32
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
259.07
803.12
Potas (mg)
182.58
566.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.46
116.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
73.85
228.94
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.74
36.40
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.88
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.74
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny warzywnego curry z młodym kalafiorem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania warzywnego curry z młodym kalafiorem

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Czerwona pasta curry
30 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 30 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Pietruszka
10 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Koszt składników
52.50