Przepis na warzywa z woka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
tarka, miska, wok

Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, cukinię pokrój w półplasterki, cebulę i papryczkę chili pokrój w kostkę.

W woku rozgrzej olej i podsmaż cebulę z papryczką.

Następnie dodaj pieczarki i cukinię.

Smaż dalej.

Pod koniec dodaj marchew i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj i smaż, aż warzywa będą miękkie.

Danie posyp ziarnami sezamu.

Warzywa z woka na talerzu
Warzywa z woka
Koszt przygotowania dania
4.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
154 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
22

Warzywa z woka - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o warzywach z woka

Pyszne warzywa z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Warzywa smażone po chińsku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Składniki, z których składa się danie, posiadają wiele wartości odżywczych.

Jak zrobić warzywa z woka? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cukinię pokroić w półplasterki, a cebulę i papryczkę chili pociąć w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryczką. Następnie dodajemy cukinię i pieczarki i smażmy dalej. Pod koniec wsypujemy starą marchewkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Danie przed podaniem warto posypać ziarnami sezamu, dla jeszcze lepszego smaku.

Przepis na warzywa z woka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Smażone warzywa posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Posiłki wegetariańskie w połączeniu z przyprawami nadają aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze warzyw z woka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
61.63 kcal
154.08 kcal
Białko
1.75 g
4.38 g

Węglowodany w warzywach z woka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.47 g
13.68 g
Węglowodany przyswajalne
4.00 g
10.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
3.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.11 g
10.27 g
Tłuszcze nasycone
0.48 g
1.19 g
Tłuszcze nienasycone
3.63 g
9.08 g
Tłuszcze jednonasycone
2.42 g
6.06 g
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
3.02 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: sezam nasiona.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na warzywa z woka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
133.52 µg (mcg)
333.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.74 mg
34.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.33 mg
3.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.35 µg (mcg)
50.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1334.11 µg (mcg)
3335.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na warzywa z woka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
15.72 mg
39.29 mg
Potas
259.97 mg
649.91 mg
Wapń
23.80 mg
59.50 mg
Fosfor
52.23 mg
130.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.80 mg
39.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.24 mg
Cynk
0.38 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny warzyw z woka 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w warzywach z woka

Lista alergenów dla warzyw z woka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania warzyw z woka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 papryczka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sezam nasiona
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na warzywa z woka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób