Przepis na warzywa w tempurze krok po kroku
- Brokuły 300 g
- Cukinia 300 g 1 szt
- Pieczarki 200 g 10 szt
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna typ 550 150 g 1 szklanka
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 150 g 1 szklanka
- Olej rzepakowy 1000 ml
W dużej misce zmieszaj ze sobą przesianą mąkę i skrobię. Wbij jajka i dodaj szklankę wody. Dokładnie rozmieszaj, by powstało gęste ciasto, bez grudek. Ciasto przypraw solą i pieprzem, dodaj również zioła prowansalskie.
Warzywa pokrój na mniejsze części. Brokuły podziel na różyczki. Warzywa zamocz w cieście.
W dużym garnku rozgrzej olej. Wkładaj do niego warzywa zamoczone w cieście.
Smaż przez 5-6 minut.
Wykładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z oleju.

(liczba kalorii)
Warzywa w tempurze - cechy przepisu
Więcej o warzywach w tempurze
Warzywa w tempurze to świetny pomysł na szybki posiłek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom azjatyckiej kuchni. Choć wydają się skomplikowane i pracochłonne, wcale takie nie są. Wystarczy naprawdę kilka chwil, by powstała ta wspaniała i pyszna przekąska, która będzie idealnym pomysłem na dodatek do każdego posiłku. To również świetna opcja, by przemycić do diety większa ilość warzyw w naprawdę smaczny sposób.
Warzywa w cieście świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju imprezy. Można podawać je z różnymi dipami, sosem sojowym, czy bez żadnych dodatków, gdyż smakują naprawdę wspaniale. To jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi ze względu na prostotę wykonania, a także doskonały smak. Warzywa bardzo dobrze komponują się z ciastem, które miło je otacza.
Jeśli zastanawiasz się jakie warzywa w tempurze będą smakowały najlepiej, to ten przepis podsunie ci najlepszą inspirację. Wybór tych warzyw jest nieprzypadkowy. Brokuły po upieczeniu w tempurze stają niezwykle chrupiące, cukinia jest słodkawa, dzięki czemu idealnie pasuje do ciasta, a pieczarki stają się chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie w środku. To pomysł na przekąskę idealną. Świetnie sprawdzą się też jako przystawka na imprezie. Pasują idealnie do piwa.
Warzywa przygotowane w taki sposób są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Mają niezapomniany smak.
Przepis na warzywa w tempurze jest niezwykle łatwy, dlatego to świetna opcja na naprawdę szybką przekąskę. Poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dzięki temu każdy może sobie przygotować to pyszne danie z najlepszych azjatyckich restauracji i przenieść smaki orientu wprost do swojej kuchni.
Choć do tego dania najlepiej nadają się warzywa, można je także przygotować z mięsem lub rybami. Można także w taki sposób podać owoce morza. To pomysł, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieoczywistych rozwiązań. Tak przygotowane warzywa przypadną do gustu nawet największym niejadkom, gdyż są niezwykle chrupiące i bardzo smaczne.
Wartości odżywcze warzyw w tempurze
Energia i białka
Węglowodany w warzywach w tempurze
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na warzywa w tempurze
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na warzywa w tempurze
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w warzywach w tempurze
Lista alergenów dla warzyw w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550