Przepis na warzywa w tempurze krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, ręcznik papierowy

W dużej misce zmieszaj ze sobą przesianą mąkę i skrobię. Wbij jajka i dodaj szklankę wody. Dokładnie rozmieszaj, by powstało gęste ciasto, bez grudek. Ciasto przypraw solą i pieprzem, dodaj również zioła prowansalskie.

Warzywa pokrój na mniejsze części. Brokuły podziel na różyczki. Warzywa zamocz w cieście.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wkładaj do niego warzywa zamoczone w cieście.

Smaż przez 5-6 minut.

Wykładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z oleju.

Warzywa w tempurze podane na eleganckim talerzyku.
warzywa w tempurze
Koszt przygotowania dania
17.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2832 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Warzywa w tempurze - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o warzywach w tempurze

Warzywa w tempurze to świetny pomysł na szybki posiłek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom azjatyckiej kuchni. Choć wydają się skomplikowane i pracochłonne, wcale takie nie są. Wystarczy naprawdę kilka chwil, by powstała ta wspaniała i pyszna przekąska, która będzie idealnym pomysłem na dodatek do każdego posiłku. To również świetna opcja, by przemycić do diety większa ilość warzyw w naprawdę smaczny sposób.

Warzywa w cieście świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju imprezy. Można podawać je z różnymi dipami, sosem sojowym, czy bez żadnych dodatków, gdyż smakują naprawdę wspaniale. To jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi ze względu na prostotę wykonania, a także doskonały smak. Warzywa bardzo dobrze komponują się z ciastem, które miło je otacza.

Jeśli zastanawiasz się jakie warzywa w tempurze będą smakowały najlepiej, to ten przepis podsunie ci najlepszą inspirację. Wybór tych warzyw jest nieprzypadkowy. Brokuły po upieczeniu w tempurze stają niezwykle chrupiące, cukinia jest słodkawa, dzięki czemu idealnie pasuje do ciasta, a pieczarki stają się chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie w środku. To pomysł na przekąskę idealną. Świetnie sprawdzą się też jako przystawka na imprezie. Pasują idealnie do piwa.

Warzywa przygotowane w taki sposób są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Mają niezapomniany smak.

Przepis na warzywa w tempurze jest niezwykle łatwy, dlatego to świetna opcja na naprawdę szybką przekąskę. Poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dzięki temu każdy może sobie przygotować to pyszne danie z najlepszych azjatyckich restauracji i przenieść smaki orientu wprost do swojej kuchni.

Choć do tego dania najlepiej nadają się warzywa, można je także przygotować z mięsem lub rybami. Można także w taki sposób podać owoce morza. To pomysł, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieoczywistych rozwiązań. Tak przygotowane warzywa przypadną do gustu nawet największym niejadkom, gdyż są niezwykle chrupiące i bardzo smaczne.

Wartości odżywcze warzyw w tempurze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
472.14 kcal
2832.84 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
45.98 g
275.89 g
Tłuszcze nasycone
3.57 g
21.39 g
Tłuszcze nienasycone
42.42 g
254.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
30.05 g
180.32 g
Brak danych dla: pieczarki, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
12.36 g
74.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny warzyw w tempurze 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w warzywach w tempurze

Lista alergenów dla warzyw w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania warzyw w tempurze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na warzywa w tempurze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób