Warzywa w tempurze

Opublikowano: 19.06.2021 r., 21:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warzywa w złocistej tempurze.
Warzywa w tempurze
Warzyw w tempurze to cudowny sposób na szybką, sycącą i smaczną przekąskę jak z orientalnej restauracji. Smakują równie pysznie, a są zdecydowanie zdrowsze.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
2832 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuły (300 g)
  • Cukinia - 1 szt (300 g)
  • Pieczarki - 10 szt (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (150 g)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, ręcznik papierowy

Przepis na warzywa w tempurze krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą przesianą mąkę i skrobię. Wbij jajka i dodaj szklankę wody. Dokładnie rozmieszaj, by powstało gęste ciasto, bez grudek. Ciasto przypraw solą i pieprzem, dodaj również zioła prowansalskie.

Warzywa pokrój na mniejsze części. Brokuły podziel na różyczki. Warzywa zamocz w cieście.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wkładaj do niego warzywa zamoczone w cieście.

Smaż przez 5-6 minut.

Wykładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z oleju.

Jak oceniasz przepis na warzywa w tempurze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat warzyw w tempurze

Warzywa w tempurze to świetny pomysł na szybki posiłek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom azjatyckiej kuchni. Choć wydają się skomplikowane i pracochłonne, wcale takie nie są. Wystarczy naprawdę kilka chwil, by powstała ta wspaniała i pyszna przekąska, która będzie idealnym pomysłem na dodatek do każdego posiłku. To również świetna opcja, by przemycić do diety większa ilość warzyw w naprawdę smaczny sposób.

Warzywa w cieście świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju imprezy. Można podawać je z różnymi dipami, sosem sojowym, czy bez żadnych dodatków, gdyż smakują naprawdę wspaniale. To jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi ze względu na prostotę wykonania, a także doskonały smak. Warzywa bardzo dobrze komponują się z ciastem, które miło je otacza.

Jeśli zastanawiasz się jakie warzywa w tempurze będą smakowały najlepiej, to ten przepis podsunie ci najlepszą inspirację. Wybór tych warzyw jest nieprzypadkowy. Brokuły po upieczeniu w tempurze stają niezwykle chrupiące, cukinia jest słodkawa, dzięki czemu idealnie pasuje do ciasta, a pieczarki stają się chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie w środku. To pomysł na przekąskę idealną. Świetnie sprawdzą się też jako przystawka na imprezie. Pasują idealnie do piwa.

Warzywa przygotowane w taki sposób są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Mają niezapomniany smak.

Przepis na warzywa w tempurze jest niezwykle łatwy, dlatego to świetna opcja na naprawdę szybką przekąskę. Poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dzięki temu każdy może sobie przygotować to pyszne danie z najlepszych azjatyckich restauracji i przenieść smaki orientu wprost do swojej kuchni.

Choć do tego dania najlepiej nadają się warzywa, można je także przygotować z mięsem lub rybami. Można także w taki sposób podać owoce morza. To pomysł, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nieoczywistych rozwiązań. Tak przygotowane warzywa przypadną do gustu nawet największym niejadkom, gdyż są niezwykle chrupiące i bardzo smaczne.

Alergeny w warzywach w tempurze

Lista alergenów dla warzyw w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze warzyw w tempurze

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości warzyw w smaczny sposób. Jednak warto pamiętać, że smażenie to nienajlepsza forma obróbki termicznej i powinna gościć jak najrzadziej w codziennej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
472.14
2832.84
Białko (g)
2.89
17.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
12.24
73.42
Węglowodany przyswajalne (g)
11.26
67.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
5.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
45.98
275.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.57
21.39
Tłuszcze nienasycone (g)
42.42
254.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
30.05
180.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.36
74.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.52
111.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
17.02
102.14
Potas (mg)
190.47
1142.80
Wapń (mg)
17.22
103.32
Żelazo (mg)
0.75
4.51
Szacunkowy indeks glikemiczny warzyw w tempurze 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania warzyw w tempurze

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
33.00