Warzywa na grilla
Opublikowano: 03.04.2021 r.
Cukinia, czerwona i żółta papryka oraz marchewka to podstawa świetnych warzyw na grilla. Podkręcone aromatyczną oliwą z oliwek, zyskują wyjątkowy smak, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs czy samodzielne danie. Proste składniki, ale efekt naprawdę godny uwagi!
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Marchewka - 210 g (3 średnie marchewki)
- Oliwa z oliwek - 70 ml (7 łyżek)
- Pomidor - 320 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- grill, miska, szczypce do grilla
Przepis krok po kroku
- W misce umieść sól, tymianek, czosnek granulowany, czarny pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
- Wszystkie warzywa opłucz i osusz.
- Cukinie pokrój w plastry lub krążki.
- Z papryk pozbądź się gniazda nasiennego. Pozostałą część pokrój w szerokie plasterki.
- Marchewki wyszoruj, aby pozbyć się skórek. Przekrój wzdłuż.
- Pomidory pozostał w całości lub przekrój na pół.
- Warzywa obtocz w oliwie z przyprawami i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
- Grilluj: cukinię ok. 6-8 min, papryki ok. 8-10 min, marchewki ok. 10-12 min, pomidory ok. 5-7 min.