Warkocz z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 1 rolka (230 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża sztuka (250 g)
- Papryka żółta - 1 szt (240 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Ser Mozzarella (80 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na warkocz z ciasta francuskiego krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę, tylko by się zarumieniła. Dodaj pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę.
Paprykę opłucz i pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do pozostałych produktów na patelni. Całość posyp solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku. Całość smaż przez około 10 minut, by warzywa były miękkie.
Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na papierze umieść rozwinięte ciasto. Na środku ciasta ( pasek około 1/3 ciasta) rozłóż warzywa wraz z kurczakiem. Na wierz posyp starty ser.
Dwie kolejne części delikatnie rozetnij nożem, jednak nie do końca. Paski zakładaj na siebie naprzemiennie, by stworzyły warkocz ułożony na środku.
Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je. Pędzelkiem nałóż jajko na wierzch ciasta.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
- Ciasto francuskie z jabłkami
- Ciasto francuskie na słodko
- Paszteciki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie na słono
- Pizzerinki z ciasta francuskiego
- Pastel de nata
- Ślimaczki z ciasta francuskiego
- Tarta z ciasta francuskiego
- Paluchy z ciasta francuskiego
- Fornetti
- Pasteis de nata
- Ciasto francuskie z parówką
- Roladki z ciasta francuskiego
- Szparagi w cieście francuskim
- Jabłka w cieście francuskim
- Ciasto francuskie z nutellą
- Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
- Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat warkocza z ciasta francuskiego
Warkocz z ciasta francuskiego to danie, które przepięknie się prezentuje i wszystkich zaskakuje wspaniałym wyglądem. Choć ze względu na dekoracyjny sposób składania wydaje się daniem skomplikowanym, wcale tak nie jest. To danie, które jest bardzo łatwe i naprawdę można je przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy do niego tylko kilka produktów. Całość idealnie sprawdzi się na pyszny obiad lub sycącą kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić warkocz z ciasta francuskiego, który nie będzie zbyt skomplikowany, a przy tym będzie smakował naprawdę dobrze, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego bardzo ciekawe i nieoczywiste danie, które pomimo pięknego wyglądu jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nie potrzeba do niego żadnego specjalnego sprzętu czy umiejętności. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która do tej pory niezbyt często gotowała. W kilka minut z tego przepisu można stworzyć naprawdę sycące danie, które zadowoli całą rodzinę.
Farsz, którym nadziewa się warkocz, również nie jest zbyt trudny. To tego można w nim umieścić wszystko na co ma się ochotę. To danie idealne do wykorzystania wszystkich resztek z lodówki w przepyszny sposób. W tej wersji powstaje z kurczakiem połączonym z warzywami i z serem. Całość jest odpowiednio przyprawiona, tak że smakuje naprawdę wybornie. Całość należy najpierw podsmażyć, by nie musieć piec warkocza zbyt długo w piekarniku.
Z tego przepisu dowiesz się jak zawijać ciasto francuskie z kurczakiem, by całość prezentowała się naprawdę elegancko. Warto to zrobić krok po kroku, tak jak zostało to opisane w recepturze, by ciasto nie rozchodziło się na boki, a farsz nie wypływał z wnętrza podczas pieczenia.
Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem to świetna opcja na pyszny posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest też sycący. Kurczak, jest świetnym źródłem białka i idealnie komponuje się z papryką i cebulą. Do całości świetnie pasuje także ser tarty, w tym przypadku mozzarella, która również dostarcza białka, jednak ma mniej nasyconych tłuszczów niż żółte sery.
Alergeny w warkoczu z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla warkocza z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze warkocza z ciasta francuskiego
To świetny pomysł na zdrowy obiad, jednak warto pamiętać, ze to danie ma sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.