Warkocz z ciasta francuskiego

Opublikowano: 22.06.2021 r., 12:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warkocz francuski z kurczakiem
Warkocz z ciasta francuskiego
Warkocz z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką i smaczną kolację. To niebanalny przepis, który prezentuje się efektownie, choć wcale nie jest trudny.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
596 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 rolka (230 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża sztuka (250 g)
  • Papryka żółta - 1 szt (240 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Ser Mozzarella (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, pędzelek

Przepis na warkocz z ciasta francuskiego krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę, tylko by się zarumieniła. Dodaj pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę.

Paprykę opłucz i pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do pozostałych produktów na patelni. Całość posyp solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku. Całość smaż przez około 10 minut, by warzywa były miękkie.

Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na papierze umieść rozwinięte ciasto. Na środku ciasta ( pasek około 1/3 ciasta) rozłóż warzywa wraz z kurczakiem. Na wierz posyp starty ser.

Dwie kolejne części delikatnie rozetnij nożem, jednak nie do końca. Paski zakładaj na siebie naprzemiennie, by stworzyły warkocz ułożony na środku.

Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je. Pędzelkiem nałóż jajko na wierzch ciasta.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na warkocz z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat warkocza z ciasta francuskiego

Warkocz z ciasta francuskiego to danie, które przepięknie się prezentuje i wszystkich zaskakuje wspaniałym wyglądem. Choć ze względu na dekoracyjny sposób składania wydaje się daniem skomplikowanym, wcale tak nie jest. To danie, które jest bardzo łatwe i naprawdę można je przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy do niego tylko kilka produktów. Całość idealnie sprawdzi się na pyszny obiad lub sycącą kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić warkocz z ciasta francuskiego, który nie będzie zbyt skomplikowany, a przy tym będzie smakował naprawdę dobrze, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego bardzo ciekawe i nieoczywiste danie, które pomimo pięknego wyglądu jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nie potrzeba do niego żadnego specjalnego sprzętu czy umiejętności. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która do tej pory niezbyt często gotowała. W kilka minut z tego przepisu można stworzyć naprawdę sycące danie, które zadowoli całą rodzinę.

Farsz, którym nadziewa się warkocz, również nie jest zbyt trudny. To tego można w nim umieścić wszystko na co ma się ochotę. To danie idealne do wykorzystania wszystkich resztek z lodówki w przepyszny sposób. W tej wersji powstaje z kurczakiem połączonym z warzywami i z serem. Całość jest odpowiednio przyprawiona, tak że smakuje naprawdę wybornie. Całość należy najpierw podsmażyć, by nie musieć piec warkocza zbyt długo w piekarniku.

Z tego przepisu dowiesz się jak zawijać ciasto francuskie z kurczakiem, by całość prezentowała się naprawdę elegancko. Warto to zrobić krok po kroku, tak jak zostało to opisane w recepturze, by ciasto nie rozchodziło się na boki, a farsz nie wypływał z wnętrza podczas pieczenia.

Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem to świetna opcja na pyszny posiłek, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest też sycący. Kurczak, jest świetnym źródłem białka i idealnie komponuje się z papryką i cebulą. Do całości świetnie pasuje także ser tarty, w tym przypadku mozzarella, która również dostarcza białka, jednak ma mniej nasyconych tłuszczów niż żółte sery.

Alergeny w warkoczu z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla warkocza z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze warkocza z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na zdrowy obiad, jednak warto pamiętać, ze to danie ma sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
238.78
596.94
Białko (g)
10.12
25.30
Fenyloalanina (mg)
0.40
1.00
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
13.06
32.64
Węglowodany przyswajalne (g)
12.32
30.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
16.27
40.68
Tłuszcze nasycone (g)
5.25
13.12
Tłuszcze nienasycone (g)
11.02
27.56
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.15
22.88
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
4.68
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.03
112.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
27.77
69.42
Witamina B6 (mg)
0.27
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.71
Witamina C (mg)
44.78
111.95
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.36
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.99
2.47
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.97
62.43
Tiamina (mg)
0.13
0.33
Ryboflawina (mg)
0.17
0.42
Niacyna (mg)
3.60
8.99
Foliany (µg (mcg))
31.47
78.69
Beta karoten (µg (mcg))
33.46
83.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
116.18
290.45
Potas (mg)
176.72
441.81
Wapń (mg)
52.02
130.04
Fosfor (mg)
114.92
287.30
Magnez (mg)
16.82
42.05
Żelazo (mg)
0.97
2.42
Cynk (mg)
0.65
1.64
Miedź (mg)
0.07
0.18
Mangan (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny warkocza z ciasta francuskiego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania warkocza z ciasta francuskiego

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
1 rolka
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
1 duża sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Papryka żółta
240 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
80 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
57.50