Przepis na wähe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, forma do tarty 24 cm, lodówka

Jabłka umyj, obierz i pokrój w grube plasterki. Posyp je szczyptą cynamonu, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj.

Do miski dodaj mąkę, posiekane masło i cukier puder. Wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrób dokładnie rękami.

Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim pokrytą papierem formę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

W misce zmieszaj kremową śmietankę z mąką ziemniaczaną i jajkiem, by składniki dobrze się połączyły. Następnie wrzuć do masy jabłka.

Jabłka wyłóż na podpieczony spód i piecz około 20 minut, do zarumienienia ciasta.

Wähe podane na drewnianej desce z jabłkami w tle.
Wähe
Koszt przygotowania dania
9.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Wähe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Wähe

Wähe to szwajcarski placek, który przypomina nieco polską szarlotkę. Jest niesamowicie miękki i wypełniony po brzegi jabłkami, a także szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się wspaniale na rodzinne przyjęcia, ale również jako deser do popołudniowej kawy, gdyż jej przygotowanie jest niezwykle proste. Choć polska kuchnia może poszczycić się wieloma pysznymi szarlotkami, to jednak ta szwajcarska jest warta spróbowania, gdyż smakuje zupełnie inaczej niż te klasyczne i dobrze znane wersje.

Wahe oznacza w języku niemieckim po prostu ciasto. Można je robić z wieloma różnymi dodatkami, jednak najpopularniejszy jest właśnie ten z jabłkami. To ciasto to pyszna tarta z kruchego ciasta z dodatkiem owoców i pysznego kremu. Dzięki temu owoce nie są suche, tylko bardzo delikatne i naprawdę miękkie.

Wahe nieco różni się od typowych polskich placków, które zwykle są bardzo miękkie i wyrośnięte. Szwajcarska wersja jest płaska, nieco podobna do francuskiego quiche. Dzięki temu placek jest naprawdę soczysty. W pierwszej kolejności należy jednak podpiec go w piekarniku, by kruche ciasto nie straciło swojej chrupkości. Nie ma konieczności dodawania obciążników, jednak jeżeli chce się przygotować wersję, jak najbardziej wypełnioną kremem można to zrobić. Świetnie sprawdzą się metalowe, jednak równie dobrze można też użyć grochu lub ryżu.

To ciasto jest znane od bardzo dawna, podobno pierwsze wzmianki pochodzą z 1556 roku. Pierwotnie do jego przygotowania używano pozostałości po pieczeniu chleba, dzięki czemu nie marnowały się one. W nieco nowocześniejszej wersji przepisu ciasto robi się własnoręcznie, zupełnie od podstaw, przez co nieco się różni w smaku i konsystencji. Jednak jest smaczniejsze i bardziej słodkie.

Ten wypiek na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szarlotek. Jest delikatne, a przy tym naprawdę smaczne. Jabłka otoczone są śmietanowym kremem, który wspaniale współgra z owocami. Do przygotowania tego ciasta najlepiej wybierać jabłka nieco kwaśne, które sprawią, że całość nie będzie zbyt mdląca.

Wartości odżywcze Wähe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(116g)
Energia (kalorie)
244.56 kcal
283.69 kcal
Białko
4.74 g
5.49 g

Węglowodany w wähe

Na 100g
Na porcję
(116g)
Węglowodany
30.12 g
34.94 g
Węglowodany przyswajalne
29.00 g
33.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
1.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(116g)
Tłuszcz
12.03 g
13.95 g
Tłuszcze nasycone
7.63 g
8.85 g
Tłuszcze nienasycone
2.88 g
3.34 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wähe

Na 100g
Na porcję
(116g)
Witamina B6
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
1.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
40.54 µg (mcg)
47.02 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wähe

Na 100g
Na porcję
(116g)
Sód
11.61 mg
13.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
96.12 mg
111.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
16.63 mg
19.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
58.16 mg
67.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
11.68 mg
13.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.46 mg
1.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.40 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Wähe 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Wähe

Lista alergenów dla Wähe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Wähe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
90 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na wähe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób