Wähe
- Jabłko (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (90 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
- Mąka ziemniaczana (15 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na wähe krok po kroku
Jabłka umyj, obierz i pokrój w grube plasterki. Posyp je szczyptą cynamonu, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj.
Do miski dodaj mąkę, posiekane masło i cukier puder. Wbij żółtko i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrób dokładnie rękami.
Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim pokrytą papierem formę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
W misce zmieszaj kremową śmietankę z mąką ziemniaczaną i jajkiem, by składniki dobrze się połączyły. Następnie wrzuć do masy jabłka.
Jabłka wyłóż na podpieczony spód i piecz około 20 minut, do zarumienienia ciasta.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat wähe
Wähe to szwajcarski placek, który przypomina nieco polską szarlotkę. Jest niesamowicie miękki i wypełniony po brzegi jabłkami, a także szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się wspaniale na rodzinne przyjęcia, ale również jako deser do popołudniowej kawy, gdyż jej przygotowanie jest niezwykle proste. Choć polska kuchnia może poszczycić się wieloma pysznymi szarlotkami, to jednak ta szwajcarska jest warta spróbowania, gdyż smakuje zupełnie inaczej niż te klasyczne i dobrze znane wersje.
Wahe oznacza w języku niemieckim po prostu ciasto. Można je robić z wieloma różnymi dodatkami, jednak najpopularniejszy jest właśnie ten z jabłkami. To ciasto to pyszna tarta z kruchego ciasta z dodatkiem owoców i pysznego kremu. Dzięki temu owoce nie są suche, tylko bardzo delikatne i naprawdę miękkie.
Wahe nieco różni się od typowych polskich placków, które zwykle są bardzo miękkie i wyrośnięte. Szwajcarska wersja jest płaska, nieco podobna do francuskiego quiche. Dzięki temu placek jest naprawdę soczysty. W pierwszej kolejności należy jednak podpiec go w piekarniku, by kruche ciasto nie straciło swojej chrupkości. Nie ma konieczności dodawania obciążników, jednak jeżeli chce się przygotować wersję, jak najbardziej wypełnioną kremem można to zrobić. Świetnie sprawdzą się metalowe, jednak równie dobrze można też użyć grochu lub ryżu.
To ciasto jest znane od bardzo dawna, podobno pierwsze wzmianki pochodzą z 1556 roku. Pierwotnie do jego przygotowania używano pozostałości po pieczeniu chleba, dzięki czemu nie marnowały się one. W nieco nowocześniejszej wersji przepisu ciasto robi się własnoręcznie, zupełnie od podstaw, przez co nieco się różni w smaku i konsystencji. Jednak jest smaczniejsze i bardziej słodkie.
Ten wypiek na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szarlotek. Jest delikatne, a przy tym naprawdę smaczne. Jabłka otoczone są śmietanowym kremem, który wspaniale współgra z owocami. Do przygotowania tego ciasta najlepiej wybierać jabłka nieco kwaśne, które sprawią, że całość nie będzie zbyt mdląca.
Alergeny w wähe
Lista alergenów dla Wähe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze wähe
To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży dodatek cukru prostego.
Energia i białka
(116g)
Węglowodany
(116g)
Tłuszcze
(116g)
Witaminy
(116g)
Składniki mineralne
(116g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.