Wafle z mlekiem w proszku
- Wafle tortowe (170 g)
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Cukier (250 g)
- Mleko w proszku - pół opakowania (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na wafle z mlekiem w proszku krok po kroku
W rondlu umieść masło i rozpuść.
Dodaj cukier, kakao, mleko i wymieszaj dokładnie.
Wystudź masę i miksując, dodawaj mleko w proszku.
Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia.
Wafle muszą zmięknąć więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Więcej informacji na temat wafli z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to bardzo dobry pomysł na pyszne słodkie co nieco. Wafle świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na wafle z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia wafli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wafle, mleko w proszku, masło, cukier, kakao, mleko 3,2%.
Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku? W rondlu umieść masło i rozpuść. Dodaj cukier, kakao, mleko i wymieszaj dokładnie. Wystudź masę i miksując, dodawaj mleko w proszku. Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia. Wafle muszą zmięknąć więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowce, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków. Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.
Podsumowując pyszne wafle z mlekiem w proszku to świetny pomysł na szybki do zrobienia deser. Domowe wafle są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wafle to sprawdzony przepis na małe co nieco dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Wafle z mlekiem w proszku to dobra alternatywa dla masy kajmakowej ze sklepu oraz domowej masy gotowanej z mleka skondensowanego.
Alergeny w waflach z mlekiem w proszku
Lista alergenów dla wafli z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Mleko w proszku
- Masło
Wartości odżywcze wafli z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Wafle są także źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać diabetycy.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
-
mleko,
cukier,
mleko w proszku,
kakao,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.