Wafle z masą krówkową

Opublikowano: 25.06.2023 r., 12:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wafle z masą krówkową podane na białym talerzyku.
Wafle z masą krówkową
Wafle z masą krówkową to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Warto podać je jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
257 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masa krówkowa - 1 opakowanie (400 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Wafle tortowe - 1 opakowanie (160 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na wafle z masą krówkową krok po kroku

Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie utrzyj je przy pomocy miksera na puszystą masę.

To masła dodawaj partiami masę krówkowa i wymieszaj przy pomocy miksera.

Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty).

Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.

Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).

Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na wafle z masą krówkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat wafli z masą krówkową

Wafle z masą krówkową to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu domowe ciasto bez pieczenia. Wafle świetnie sprawdzą się na deser lub jako dodatek do kawy i herbaty. Wafle z masą krówkową warto przygotować na imprezy rodzinne lub święta. Prosty przepis na wafle z masą krówkową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wafli potrzebne będą następujące produkty: wafle tortowe, masa krówkowa oraz masło.

A jak zrobić wafle z masą krówkową? Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie utrzyj je przy pomocy miksera na puszystą masę. To masła dodawaj partiami masę krówkowa i wymieszaj przy pomocy miksera. Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty). Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany. Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą). Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.

Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło to tłuszcz jadalny, który utrzymuje się ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Śmietanę ubija się, aby oddzielić cząsteczki tłuszczu mlecznego od serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Maślanka jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu, tylko produkt o tak dużej zawartości tłuszczu nazwać można masłem ekstra. Masło jest bardzo kaloryczne i zawiera dużą ilość witaminy D.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne wafle z masą krówkową w domu. Krem do wafli przygotujesz na bazie ubitego masła z dodatkiem kajmaku. Najlepsze wafle świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Wafle z masą krówkową to sprawdzony przepis na małe co nieco dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Najlepsze wafle przekładane są dobre do spożycia, po całkowitym zastygnięciu masy Produkty niezbędne do przygotowania ciasta bez pieczenia dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w waflach z masą krówkową

Lista alergenów dla wafli z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Wartości odżywcze wafli z masą krówkową

na 100g gotowej potrawy

Wafle z masą krówkowa to doskonała propozycja na deser bez pieczenia. Wafle są kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
396.76
257.89
Białko (g)
7.18
4.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
52.01
33.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
17.83
11.59
Tłuszcze nasycone (g)
11.33
7.37
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
4.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
89.55
58.20
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli z masą krówkową 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafli z masą krówkową

Koszt składników
17.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa krówkowa
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wafle tortowe
160 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.41
Za 160 g
Koszt składników
17.40