Wafle z masą krówkową
- Masa krówkowa - 1 opakowanie (400 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (160 g)
Przepis na wafle z masą krówkową krok po kroku
Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie utrzyj je przy pomocy miksera na puszystą masę.
To masła dodawaj partiami masę krówkowa i wymieszaj przy pomocy miksera.
Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty).
Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.
Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).
Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat wafli z masą krówkową
Wafle z masą krówkową to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu domowe ciasto bez pieczenia. Wafle świetnie sprawdzą się na deser lub jako dodatek do kawy i herbaty. Wafle z masą krówkową warto przygotować na imprezy rodzinne lub święta. Prosty przepis na wafle z masą krówkową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wafli potrzebne będą następujące produkty: wafle tortowe, masa krówkowa oraz masło.
A jak zrobić wafle z masą krówkową? Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie utrzyj je przy pomocy miksera na puszystą masę. To masła dodawaj partiami masę krówkowa i wymieszaj przy pomocy miksera. Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty). Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany. Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą). Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło to tłuszcz jadalny, który utrzymuje się ze śmietany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Śmietanę ubija się, aby oddzielić cząsteczki tłuszczu mlecznego od serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Maślanka jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu, tylko produkt o tak dużej zawartości tłuszczu nazwać można masłem ekstra. Masło jest bardzo kaloryczne i zawiera dużą ilość witaminy D.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne wafle z masą krówkową w domu. Krem do wafli przygotujesz na bazie ubitego masła z dodatkiem kajmaku. Najlepsze wafle świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Wafle z masą krówkową to sprawdzony przepis na małe co nieco dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Najlepsze wafle przekładane są dobre do spożycia, po całkowitym zastygnięciu masy Produkty niezbędne do przygotowania ciasta bez pieczenia dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w waflach z masą krówkową
Lista alergenów dla wafli z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
Wartości odżywcze wafli z masą krówkową
Wafle z masą krówkowa to doskonała propozycja na deser bez pieczenia. Wafle są kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.