Wafle z kajmakiem

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojone wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem to niezwykle łatwa opcja na deser. Ze względu na naprawdę wspaniały krem, który można przygotować w kilka chwil, wyróżnia się wspaniałym smakiem
Przygotowanie 20 min
283 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wafle ryżowe - wafle (200 g)
  • Kajmak - 1 puszka (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, lodówka

Przepis na wafle z kajmakiem krok po kroku

Masło utrzyj mikserem na gładką masę.

Dodaj do niego śmietankę, cały czas ucierając.

Do masy wlewaj małymi porcjami kajmak.

Masę kajmakową rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.

Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.

Następnie pokój je na małe kawałki.

Jak oceniasz przepis na wafle z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wafli z kajmakiem

Wafle z kajmakiem to świetna opcja na szybki i łatwy deser. Są smaczne, proste, ale naprawdę słodkie. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilka chwil. Te wafle to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem. Rozpływają się w ustach, a dzięki smacznemu kremowi zaskakują smakiem. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z kajmakiem jest najsłodsza, a przy okazji najbardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich miłośników karmelowych słodkości.

Przepis na wafle z kajmakiem jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je jadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wafle z kajmakiem, by były naprawdę smaczne, ale również niezbyt skomplikowane, ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Drugim składnikiem jest masa do wafli z kajmakiem. Jej stworzenie zajmuje naprawdę kilka chwil. Zwykle wafle przekłada się kremem waniliowym lub śmietankowym, jednak nie jest to opcja ciekawa, czy nowoczesna. W przepisie podany jest najprostszy sposób na stworzenie wypełnienia z masą kajmakową z puszki. Można oczywiście wcześniej samodzielnie przygotować kajmak w domu, wystarczy do tego puszka mleka skondensowanego, które należy gotować przez 5 godzin. Jednak jest to dość pracochłonne, a masę kajmakową można znaleźć w każdym większym sklepie.

Ten prosty przepis pozwala przygotować pyszne wafle z niezwykle gęstym i słodkim kremem. To dobre rozwiązanie na deser dla całej rodziny.

Alergeny w waflach z kajmakiem

Lista alergenów dla wafli z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze wafli z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ze względu na duży udział cukru prostego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
354.44
283.55
Białko (g)
6.52
5.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
54.71
43.77
Węglowodany przyswajalne (g)
34.83
27.87
Brak danych dla: wafle ryżowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
12.11
9.69
Tłuszcze nasycone (g)
8.44
6.75
Tłuszcze nienasycone (g)
3.68
2.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
83.31
66.65
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli z kajmakiem 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafli z kajmakiem

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle ryżowe
200 g
wafle
3.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
4.62
Za 200 g
Kajmak
500 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
26.00