Wafle przekładane
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (160 g)
- Masło (250 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
- Cukier (80 g)
- Mleko w proszku - pełne (120 g)
Przepis na wafle przekładane krok po kroku
W garnku umieść masło pokrojone w kostkę, kakao, cukier i 8 łyżek stołowych wody. Składniki zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
Masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku i masę mieszaj energicznie przy pomocy drewnianej łyżki (tak, aby nie powstały grudki).
Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty).
Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.
Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).
Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
Niewykorzystane wafle przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Więcej informacji na temat wafli przekładanych
Wafle przekładane to doskonała propozycja na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Domowe wafle z kremem kakaowym świetnie sprawdzą się jako deser lub przekąska podana podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na wafle przekładane nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wafle tortowe, masło, kakao, cukier oraz mleko w proszku.
A jak zrobić wafle przekładane? W garnku umieść masło pokrojone w kostkę, kakao, cukier i 8 łyżek stołowych wody. Składniki zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku i masę mieszaj energicznie przy pomocy drewnianej łyżki (tak, aby nie powstały grudki). Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty). Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany. Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą). Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno. Niewykorzystane wafle przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując: pyszne wafle stanowią doskonały pomysł na słodką przekąskę. Masa do wafli przygotowywana jest na bazie kakao oraz mleka w proszku. Najlepsze wafle przekładane są dobre do spożycia po całkowitym zastygnięciu masy kakaowej. Produkty niezbędne do wykonania wafli dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w waflach przekładanych
Lista alergenów dla wafli przekładanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze wafli przekładanych
Wafle przekładane do doskonała propozycja na smaczny deser. Wafle są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością, szczególnie podczas diety redukcyjnej.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.