Przepis na vol au vent krok po kroku
- Ciasto francuskie 400 g
- Cebula 120 g 2 małe sztuki
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Pieczarki 200 g 8 dużych sztuk
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
- Masło klarowane 30 g
- Jajko 2 szt.
Z ciasta francuskiego wytnij okręgi.
Kilka pozostaw w całości.
W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg.
Jajko roztrzep w misce widelcem.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki.
Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Pieczarki posiekaj w plastry.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i podsmaż.
Na koniec dodaj pierś z kurczaka.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Smaż przez 3-4 minuty.
Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu.
Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj.
Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki.
Podawaj na ciepło.

(liczba kalorii)
Vol au vent - cechy przepisu
Więcej o vol au vent
Vol au vent to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Słynne francuskie kominki można faszerować sosem z dodatkiem dowolnych składników. Domowe kominki można podawać także na słodko. Tradycyjne francuskie danie sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek. Przepis na vol au vent jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana kremówka, natka pietruszki, masło klarowane, sól, pieprz, jajko.
Jak zrobić vol au vent? Z ciasta francuskiego wytnij okręgi. Kilka pozostaw w całości. W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg. Jajko roztrzep w misce widelcem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki. Podstawę stanowi cały kawałek ciasta a jego wierzchnie warstwy ciasto z dziurką w środku. Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Pieczarki posiekaj w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Na koniec dodaj pierś z kurczaka. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj. Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki. Podawaj na ciepło.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując smaczne danie z kurczakiem i pieczarkami jest idealne jako przekąska lub obiad. Najlepsze kominki przygotujesz z domowego ciasta francuskiego. Jest ono jednak dość wymagające, co sprawia, że łatwiej kupić gotowe ciasto w sklepie. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego można przygotować z różnymi farszami.
Wartości odżywcze vol au vent
Energia i białka
(135g)
Węglowodany w vol au vent
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy w przepisie na vol au vent
(135g)
Składniki mineralne w przepisie na vol au vent
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w vol au vent
Lista alergenów dla vol au vent przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko