Przepis na vol au vent krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia

Z ciasta francuskiego wytnij okręgi.

Kilka pozostaw w całości.

W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg.

Jajko roztrzep w misce widelcem.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki.

Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Pieczarki posiekaj w plastry.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Na koniec dodaj pierś z kurczaka.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Smaż przez 3-4 minuty.

Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu.

Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj.

Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki.

Podawaj na ciepło.

Vol au vent podane na białym półmisku.
Vol au vent
Koszt przygotowania dania
28.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Vol au vent - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o vol au vent

Vol au vent to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Słynne francuskie kominki można faszerować sosem z dodatkiem dowolnych składników. Domowe kominki można podawać także na słodko. Tradycyjne francuskie danie sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek. Przepis na vol au vent jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana kremówka, natka pietruszki, masło klarowane, sól, pieprz, jajko.

Jak zrobić vol au vent? Z ciasta francuskiego wytnij okręgi. Kilka pozostaw w całości. W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg. Jajko roztrzep w misce widelcem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki. Podstawę stanowi cały kawałek ciasta a jego wierzchnie warstwy ciasto z dziurką w środku. Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Pieczarki posiekaj w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Na koniec dodaj pierś z kurczaka. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj. Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki. Podawaj na ciepło.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując smaczne danie z kurczakiem i pieczarkami jest idealne jako przekąska lub obiad. Najlepsze kominki przygotujesz z domowego ciasta francuskiego. Jest ono jednak dość wymagające, co sprawia, że łatwiej kupić gotowe ciasto w sklepie. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego można przygotować z różnymi farszami.

Wartości odżywcze vol au vent

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
266.27 kcal
359.46 kcal
Białko
8.91 g
12.03 g

Węglowodany w vol au vent

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
14.98 g
20.23 g
Węglowodany przyswajalne
14.21 g
19.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
1.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
18.96 g
25.60 g
Tłuszcze nasycone
9.85 g
13.30 g
Tłuszcze nienasycone
9.11 g
12.30 g
Tłuszcze jednonasycone
7.34 g
9.91 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
2.40 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
52.04 mg
70.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na vol au vent

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A
39.07 µg (mcg)
52.75 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.88 mg
3.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
32.62 µg (mcg)
44.04 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.85 mg
5.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
34.63 µg (mcg)
46.75 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
77.47 µg (mcg)
104.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na vol au vent

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
95.21 mg
128.53 mg
Potas
168.21 mg
227.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
12.82 mg
17.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
95.37 mg
128.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
14.58 mg
19.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
1.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
0.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny vol au vent 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w vol au vent

Lista alergenów dla vol au vent przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania vol au vent

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Cebula
120 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Pieczarki
200 g
8 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na vol au vent
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób