Vol au vent

Opublikowano: 21.07.2022 r., 10:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie vol au vent danie.
Vol au vent
Vol au vent to wspaniała propozycja na tradycyjne danie kuchni francuskiej. Faszerowane ciasto francuskie idealnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska na imprezę ze znajomymi.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
359 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (120 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Pieczarki - 8 dużych sztuk (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia

Przepis na vol au vent krok po kroku

Z ciasta francuskiego wytnij okręgi.

Kilka pozostaw w całości.

W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg.

Jajko roztrzep w misce widelcem.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki.

Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Pieczarki posiekaj w plastry.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Na koniec dodaj pierś z kurczaka.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Smaż przez 3-4 minuty.

Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu.

Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj.

Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki.

Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na vol au vent
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat vol au vent

Vol au vent to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Słynne francuskie kominki można faszerować sosem z dodatkiem dowolnych składników. Domowe kominki można podawać także na słodko. Tradycyjne francuskie danie sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek. Przepis na vol au vent jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana kremówka, natka pietruszki, masło klarowane, sól, pieprz, jajko.

Jak zrobić vol au vent? Z ciasta francuskiego wytnij okręgi. Kilka pozostaw w całości. W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg. Jajko roztrzep w misce widelcem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki. Podstawę stanowi cały kawałek ciasta a jego wierzchnie warstwy ciasto z dziurką w środku. Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Pieczarki posiekaj w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Na koniec dodaj pierś z kurczaka. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj. Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki. Podawaj na ciepło.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując smaczne danie z kurczakiem i pieczarkami jest idealne jako przekąska lub obiad. Najlepsze kominki przygotujesz z domowego ciasta francuskiego. Jest ono jednak dość wymagające, co sprawia, że łatwiej kupić gotowe ciasto w sklepie. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego można przygotować z różnymi farszami.

Alergeny w vol au vent

Lista alergenów dla vol au vent przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze vol au vent

na 100g gotowej potrawy

Vol au vent to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest także źródłem węglowodanów prostych, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby mające problemy z gospodarką węglowodanową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
266.27
359.46
Białko (g)
8.91
12.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
14.98
20.23
Węglowodany przyswajalne (g)
14.21
19.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
18.96
25.60
Tłuszcze nasycone (g)
9.85
13.30
Tłuszcze nienasycone (g)
9.11
12.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.34
9.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.04
70.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
39.07
52.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.88
3.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.62
44.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.85
5.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.63
46.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.47
104.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
95.21
128.53
Potas (mg)
168.21
227.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.82
17.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.37
128.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.58
19.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
1.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny vol au vent 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania vol au vent

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Cebula
120 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Pieczarki
200 g
8 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
56.00