Vol au vent
- Ciasto francuskie (400 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (120 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Pieczarki - 8 dużych sztuk (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na vol au vent krok po kroku
Z ciasta francuskiego wytnij okręgi.
Kilka pozostaw w całości.
W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg.
Jajko roztrzep w misce widelcem.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki.
Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Pieczarki posiekaj w plastry.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i podsmaż.
Na koniec dodaj pierś z kurczaka.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Smaż przez 3-4 minuty.
Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu.
Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj.
Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki.
Podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat vol au vent
Vol au vent to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Słynne francuskie kominki można faszerować sosem z dodatkiem dowolnych składników. Domowe kominki można podawać także na słodko. Tradycyjne francuskie danie sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek. Przepis na vol au vent jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana kremówka, natka pietruszki, masło klarowane, sól, pieprz, jajko.
Jak zrobić vol au vent? Z ciasta francuskiego wytnij okręgi. Kilka pozostaw w całości. W reszcie wytnij w środku jeszcze jeden okrąg. Jajko roztrzep w misce widelcem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia składaj kominki. Podstawę stanowi cały kawałek ciasta a jego wierzchnie warstwy ciasto z dziurką w środku. Każdy kawałek ciasta posmaruj jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Pieczarki posiekaj w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Na koniec dodaj pierś z kurczaka. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę kremówkę i gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu i wymieszaj. Kominki z ciasta nadziej farszem i udekoruj listkami pietruszki. Podawaj na ciepło.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując smaczne danie z kurczakiem i pieczarkami jest idealne jako przekąska lub obiad. Najlepsze kominki przygotujesz z domowego ciasta francuskiego. Jest ono jednak dość wymagające, co sprawia, że łatwiej kupić gotowe ciasto w sklepie. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego można przygotować z różnymi farszami.
Alergeny w vol au vent
Lista alergenów dla vol au vent przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze vol au vent
Vol au vent to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest także źródłem węglowodanów prostych, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby mające problemy z gospodarką węglowodanową.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.