Viili
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Truskawki (300 g)
Przepis na viili krok po kroku
W czystym szklanym naczyniu umieść mleko, dodaj do niego jogurt z kulturami bakterii, które zapoczątkują fermentację.
Słoik odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie umieść go w lodówce na dwa dni.
Jogurt podawaj z truskawkami pokrojonymi w kostkę.
Więcej informacji na temat viili
Viili to tradycyjny jogurt produkowany w krajach skandynawskich. Konsystencją przypomina raczej kefir niż tradycyjny jogurt. Można go spożywać jako dodatek do śniadania, koktajli, a także do zabielania zup. Przepis na viili jest bardzo prosty do zrobienia w domu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia jogurtu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko 3,2%, jogurt naturalny, truskawki.
Jak zrobić viili? W czystym szklanym naczyniu umieść mleko, dodaj do niego jogurt z kulturami bakterii, które zapoczątkują fermentację. Możesz także dodać zakwaskę, czyli żywe kultury bakterii stworzone do produkcji jogurtów w domu. Słoik odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie umieść go w lodówce na dwa dni. Tak sporządzony jogurt można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Jogurt podawaj z truskawkami pokrojonymi w kostkę.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Truskawki są owocami bardzo popularnymi, chętnie jest spożywamy, gdy nadchodzi na nie sezon. Truskawki są źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz składnikiem potrzebnym do syntezy kolagenu w naszym ciele. Truskawki są owocami z niskim indeksem glikemicznym, zawierają też mało kalorii i dużo błonnika, dlatego są idealne w dietach redukcyjnych.
Podsumowując domowej produkcji jogurt typu viili doskonale sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Możesz podać go z dodatkiem muesli, świeżych owoców oraz płatków owsianych. Jogurt naturalny jest dobrym źródłem białka oraz tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są nisko kaloryczne i doskonale sprawdzają się w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Alergeny w viili
Lista alergenów dla viili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze viili
Viili to świetna propozycja na śniadanie. Domowej produkcji jogurt nie zawiera dodatków mleka w proszku i jest szybki do przygotowania w domu. Jogurty naturalne są dobrym źródłem białka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.