Vege burger
- Bułka grahamka (400 g)
- Soczewica zielona (300 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Rukola (80 g)
- Pomidor - 2 małe sztuki (200 g)
- Majonez (200 g)
- Miód (40 g)
- Ser Feta (120 g)
Przepis na vege burger krok po kroku
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.
Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety.
Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.
Podpiecz na grillu bułkę żytnią.
Majonez wymieszaj z miodem.
Bułkę posmaruj majonezem, ułóż na spodzie bułki rukole i kotlet z soczewicy.
Połóż plaster pomidora i pokruszoną fetę.
Przykryj całość drugą połówką bułki.
Burgery podawaj na talerzu.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery z ciecierzycy
-
Burgery
Więcej informacji na temat vege burgera
Vege burger to bardzo dobry pomysł na domowe i łatwe do zrobienia burgery. Smaczne burgery sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Można je także podać jako kolację podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na vege burgery jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia vege burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, jajko, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, bułka grahamka, majonez, miód, pomidor, rukola, ser feta, sól, pieprz i kumin rzymski oraz olej rzepakowy i bułka tarta.
Jak zrobić vege burgery? Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku. Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety. Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane. Podpiecz na grillu bułkę grahamkę. Majonez wymieszaj z miodem. Bułkę posmaruj majonezem, ułóż na spodzie bułki rukole i kotlet z soczewicy. Połóż plaster pomidora i pokruszoną fetę. Przykryj całość drugą połówką bułki. Burgery podawaj na talerzu. Możesz je podać z dodatkiem domowych frytek lub sałatki z białej kapusty i marchwi.
Soczewica jest warzywem strączkowym zawierającym dużą ilość białka roślinnego. Soczewica zawiera jednak niepełnowartościowe białko, które, aby wchłaniać się bardziej efektywnie musi być podane z dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki lub chleb. Soczewica jest nisko kaloryczna i nie zawiera tłuszczu. Węglowodany zawarte w soczewicy, powoli podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego są bardzo dobrym pomysłem dla diabetyków.
Podsumowując smaczne i szybkie do zrobienia burgery bez mięsa świetnie sprawdzą się na obiad. Warzywne burgery są dobre od razu po przygotowaniu. Wegetariańskie burgery można przygotować także z soczewicy czerwonej lub z ciecierzycy. Prosty przepis jest gwarancją udanego posiłku.
Alergeny w vege burgerze
Lista alergenów dla vege burgera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bułka grahamka
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze vege burgera
Vege burger to bardzo dobre źródło roślinnego białka. Burger zawiera także bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Burger jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Mogą go także spożywać diabetycy.
Energia i białka
(475g)
Węglowodany
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Witaminy
(475g)
Składniki mineralne
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.