Uszka z pieczarkami

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe uszka z pieczarkami
Uszka z pieczarkami
Uszka z pieczarkami stanowią doskonałą propozycję na szybki w przygotowaniu dodatek do barszczu czerwonego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne uszka.
Przygotowanie 90 min
247 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło - 2 łyżki stołowe (30 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, wałek, sitko, rondelek, kieliszek

Przepis na uszka z pieczarkami krok po kroku

Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej połowę masła i smaż na nim pieczarki do całkowitego odparowania wody.

Następnie do pieczarek dodaj posiekaną cebulę i smaż do momentu zeszklenia się cebuli.

Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do farszu z pieczarek i wymieszaj.

W rondelku roztop pozostałe masło i pozostaw je do przestudzenia.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj.

W mące zrób wgłębienie, dodaj do niego żółtko jaja i dokładnie wymieszaj składniki.

Do ciasta dodaj stopniowo przegotowaną wodę (w sumie 1/3 szklanki) i mieszaj przy pomocy łyżki.

Na koniec do ciasta dodaj przestudzone masło i wymieszaj dokładnie.

Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i wyrób gładkie i jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i wycinaj z niego kółeczka przy pomocy kieliszka.

Na każde kółeczko włóż odrobinę farszu pieczarkowego, kółeczko sklej, jak pierogi i rożki pierogów sklej ze sobą (pierożki uformuj na kształt uszka).

Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Jak oceniasz przepis na uszka z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat uszek z pieczarkami

Uszka z pieczarkami to doskonała propozycja na wigilijne danie. Uszka stanowią doskonały dodatek do barszczu. Tradycyjnie farsz do uszek przygotowywany jest na bazie kapusty kiszonej oraz grzybów suszonych - w tym przepisie znajdziesz jednak uszka z farszem pieczarkowym. Przepis na wigilijne uszka z pieczarkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania uszek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko jaja, masło, pieczarki, cebula, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić uszka z pieczarkami? Na patelni rozgrzej połowę masła i smaż na nim pieczarki do całkowitego odparowania wody. Następnie do pieczarek dodaj posiekaną cebulę i smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do farszu z pieczarek i wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj. W mące zrób wgłębienie, dodaj do niego żółtko jaja i dokładnie wymieszaj składniki. Do ciasta dodaj stopniowo przegotowaną wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Na koniec do ciasta dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i wycinaj z niego kółeczka przy pomocy kieliszka. Na każde kółeczko włóż odrobinę farszu pieczarkowego i uformuj na kształt uszka. Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pieczarki do uszek oraz zrobić pyszne, świąteczne pierożki. Uszka z pieczarkami stanowią doskonały dodatek do barszczu podanego podczas kolacji wigilijnej.

Alergeny w uszkach z pieczarkami

Lista alergenów dla uszek z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze uszek z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Uszka z pieczarkami to doskonały dodatek do pysznego barszczu. Grzyby wykorzystane do przygotowania uszek stanowią doskonałe źródło składników odżywczych oraz wpływają na walory smakowe potrawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.69
247.38
Białko (g)
5.35
10.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.03
34.05
Węglowodany przyswajalne (g)
16.15
32.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.37
8.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
5.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.55
3.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
2.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.09
72.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
52.27
104.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.94
13.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.32
70.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.49
Ryboflawina (mg)
0.36
0.72
Niacyna (mg)
3.64
7.27
Foliany (µg (mcg))
49.71
99.41
Beta karoten (µg (mcg))
202.63
405.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
7.85
15.69
Potas (mg)
262.65
525.31
Wapń (mg)
15.94
31.87
Fosfor (mg)
93.99
187.97
Magnez (mg)
15.44
30.88
Żelazo (mg)
1.71
3.42
Cynk (mg)
0.65
1.30
Miedź (mg)
0.25
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny uszek z pieczarkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania uszek z pieczarkami

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
30 g
2 łyżki stołowe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
24.00