Uszka z grzybami

Opublikowano: 22.05.2021 r., 13:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Uszka z grzybami w barszczu
Uszka z grzybami
Tradycyjne polskie uszka z grzybami, idealne do świątecznego czerwonego barszczu. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym farszem.
Przygotowanie 90 min
401 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
  • Masło (15 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duży garnek, garnek mały, stolnica, wałek, folia aluminiowa

Przepis na uszka z grzybami krok po kroku

Mąkę i sól wsyp do miski.

Masło roztop w małym garnku, aż będzie płynne.

Do miski z mąką dodaj ok. 150 ml wrzącej wody i masło.

Wymieszaj do połączenia składników.

Na stolnicy lekko oprószonej mąką zagniataj ciasto ok. 5 minut.

Zagniecione ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut.

Grzyby umieść w garnku, zalej szklanką wody i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z łyżeczką masła.

Ugotowane grzyby odsącz z nadmiaru wody, dodaj na patelnię z cebulą i podsmażaj ok. 5 minut.

Farsz drobno poszatkuj.

Ciasto podziel na 2-3 części i każdą kolejno rozwałkuj.

Szklanką lub kieliszkiem wykrajaj kółka.

Na środek nakładaj ½ łyżeczki farszu.

łóż krążek na pół, zlep brzegi na kształt uszek.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

Porcjami wrzucaj uszka i gotuj ok. 1-2 minut.

Wyławiaj łyżką cedzakową uważając aby nie naruszyć ciasta.

Jak oceniasz przepis na uszka z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat uszek z grzybami

Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są na Wigilię Bożego Narodzenia jako dodatek do barszczu czerwonego charakterystycznego dla tego Święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyszne uszka z grzybami przygotować także bez większej okazji, jako smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny, a nie tylko danie wigilijne.

Jak zrobić uszka z grzybami? Choć sam przepis na dobre uszka z grzybami i sposób ich przygotowania są bardzo proste, niestety jest to danie wymagające dużej ilości czasu. Dlatego, warto rozważyć przygotowanie większej ilości pierogów za jednym razem, a następnie zamrożenie kilku porcji. Można z nich następnie korzystać, zawsze kiedy brakuje czasu na gotowanie. Przepis na dobre ciasto na uszka z grzybami nie należy do skomplikowanych – niezbędne składniki to wyłącznie mąka, woda i sól, z których należy zagnieść ciasto, dokładnie takie samo jak na pierogi. Choć tradycyjnie ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, w ramach urozmaicenia swojej diety, można wykorzystać także mąkę żytnią, orkiszową lub gryczaną. A jak przygotować farsz do uszek? Potrzebne będą oczywiście grzyby (świeże lub suszone), cebulka oraz kapusta kiszona. Farsz można przygotować z pieczarek, borowików, podgrzybków czy mieszanki grzybów leśnych. Choć uszka z grzyami to danie z wieloletnią tradycyją, dokładny sposób ich przygotowania może różnić się w każdym domu, w zależności od zwyczajów i upodobań danej rodziny.

Uszka z grzybami najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do barszczu z czerwonych buraków. Barszcz z uszkami to obowiązkowe danie na każdym polskim wigilijnym stole. Można je również podać samodzielnie, na przykład z podsmażaną cebulką tak, jak tradycyjne pierogi wigilijne. Choć jest to danie świąteczne i uroczyste jednocześnie charakteryzuje je stosunkowo niska kaloryczność i zawartość tłuszczu, co jest niewątpliwą zaletą. Zdecydowanie warto znać przepis na uszka z grzybami i przygotować je nie tylko od Święta.

Alergeny w uszkach z grzybami

Lista alergenów dla uszek z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze uszek z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
297.39
401.47
Białko (g)
12.01
16.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
53.37
72.05
Węglowodany przyswajalne (g)
50.20
67.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
3.99
5.39
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
4.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
1.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.61
0.82
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.38
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.14
5.59
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.53
128.97
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
3.24
4.38
Potas (mg)
115.61
156.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.31
24.72
Fosfor (mg)
85.54
115.48
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.97
33.71
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.52
6.10
Cynk (mg)
0.71
0.96
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny uszek z grzybami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania uszek z grzybami

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
25.00