Przepis na udziec z indyka w sosie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek
To będzie niezbędne
miska, patelnia, pokrywka do patelni

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Jeśli udziec ma skórę, zdejmujemy ją, a następne doprawiamy indyka. Odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.

Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor.

Dodajemy do niej mięso i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor.

Na koniec wlewamy wodę (250 ml) i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż udziec z indyka będzie miękki.

Podajemy go z ulubionymi dodatkami.

Udziec z indyka w sosie w naczyniu
Udziec z indyka w sosie
Koszt przygotowania dania
10.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
169 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Udziec z indyka w sosie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o udźcu z indyka w sosie

Pyszny udziec z indyka w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z indyka zamarynowane w przyprawach, a następnie obsmażone i duszone pod przykryciem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić udziec z indyka w sosie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Jeśli udziec ma skórę, zdejmujemy ją, a następne doprawiamy indyka. Odstawiamy go na około 30 minut do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor. Dodajemy do niej mięso i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor. Na koniec wlewamy wodę (250ml) i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż udziec z indyka będzie miękki. Podajemy go z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na udziec z indyka w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Soczysty indyk odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze udźca z indyka w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
169.77 kcal
169.77 kcal
Białko
15.62 g
15.62 g

Węglowodany w udźcu z indyka w sosie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
1.44 g
1.44 g
Węglowodany przyswajalne
1.18 g
1.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.26 g
0.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.52 g
11.52 g
Tłuszcze nasycone
6.19 g
6.19 g
Tłuszcze nienasycone
5.32 g
5.32 g
Tłuszcze jednonasycone
3.58 g
3.58 g
Tłuszcze wielonasycone
1.74 g
1.74 g
Cholesterol
79.62 mg
79.62 mg

Witaminy w przepisie na udziec z indyka w sosie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
72.62 µg (mcg)
72.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.28 mg
Witamina B12
1.47 µg (mcg)
1.47 µg (mcg)
Witamina C
1.14 mg
1.14 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.32 mg
Retinol
71.62 µg (mcg)
71.62 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.22 mg
Niacyna
3.71 mg
3.71 mg
Foliany
3.15 µg (mcg)
3.15 µg (mcg)
Beta karoten
12.31 µg (mcg)
12.31 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na udziec z indyka w sosie

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
67.62 mg
67.62 mg
Potas
184.31 mg
184.31 mg
Wapń
12.31 mg
12.31 mg
Fosfor
122.46 mg
122.46 mg
Magnez
17.85 mg
17.85 mg
Żelazo
0.91 mg
0.91 mg
Cynk
2.28 mg
2.28 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka w sosie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udźcu z indyka w sosie

Lista alergenów dla udźca z indyka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania udźca z indyka w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
500 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.29
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na udziec z indyka w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób