Udziec z indyka w sosie

Opublikowano: 21.04.2022 r., 6:41 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udziec z indyka w sosie w naczyniu
Udziec z indyka w sosie
Udziec z indyka to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj go koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia i Obsmażanie 40 min
169 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec z indyka (500 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na udziec z indyka w sosie krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Jeśli udziec ma skórę, zdejmujemy ją, a następne doprawiamy indyka. Odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.

Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor.

Dodajemy do niej mięso i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor.

Na koniec wlewamy wodę (250 ml) i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż udziec z indyka będzie miękki.

Podajemy go z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udziec z indyka w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat udźca z indyka w sosie

Pyszny udziec z indyka w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z indyka zamarynowane w przyprawach, a następnie obsmażone i duszone pod przykryciem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić udziec z indyka w sosie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Jeśli udziec ma skórę, zdejmujemy ją, a następne doprawiamy indyka. Odstawiamy go na około 30 minut do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor. Dodajemy do niej mięso i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor. Na koniec wlewamy wodę (250ml) i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż udziec z indyka będzie miękki. Podajemy go z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na udziec z indyka w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Soczysty indyk odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w udźcu z indyka w sosie

Lista alergenów dla udźca z indyka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze udźca z indyka w sosie

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
169.77
169.77
Białko (g)
15.62
15.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.44
1.44
Węglowodany przyswajalne (g)
1.18
1.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.52
11.52
Tłuszcze nasycone (g)
6.19
6.19
Tłuszcze nienasycone (g)
5.32
5.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.58
3.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
1.74
Cholesterol (mg)
79.62
79.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
72.62
72.62
Witamina B6 (mg)
0.28
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
1.47
1.47
Witamina C (mg)
1.14
1.14
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.38
Witamina E (mg)
0.32
0.32
Retinol (µg (mcg))
71.62
71.62
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.22
0.22
Niacyna (mg)
3.71
3.71
Foliany (µg (mcg))
3.15
3.15
Beta karoten (µg (mcg))
12.31
12.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
67.62
67.62
Potas (mg)
184.31
184.31
Wapń (mg)
12.31
12.31
Fosfor (mg)
122.46
122.46
Magnez (mg)
17.85
17.85
Żelazo (mg)
0.91
0.91
Cynk (mg)
2.28
2.28
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka w sosie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca z indyka w sosie

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
500 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.29
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
21.00