Udziec z indyka w sosie
- Udziec z indyka (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Masło (50 g)
Przepis na udziec z indyka w sosie krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Jeśli udziec ma skórę, zdejmujemy ją, a następne doprawiamy indyka. Odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor.
Dodajemy do niej mięso i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor.
Na koniec wlewamy wodę (250 ml) i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż udziec z indyka będzie miękki.
Podajemy go z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat udźca z indyka w sosie
Pyszny udziec z indyka w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z indyka zamarynowane w przyprawach, a następnie obsmażone i duszone pod przykryciem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić udziec z indyka w sosie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Jeśli udziec ma skórę, zdejmujemy ją, a następne doprawiamy indyka. Odstawiamy go na około 30 minut do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor. Dodajemy do niej mięso i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor. Na koniec wlewamy wodę (250ml) i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż udziec z indyka będzie miękki. Podajemy go z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na udziec z indyka w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Soczysty indyk odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w udźcu z indyka w sosie
Lista alergenów dla udźca z indyka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze udźca z indyka w sosie
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.