Przepis na udziec z indyka pieczony krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka

W miseczce wymieszaj oliwę z syropem z agawy, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu oraz z łyżką rozmarynu.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Udziec natrzyj powstałą marynatą.

Zwiń mięso lub złóż na pół i włóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz w 180 C przez 70 minut.

Pieczony udziec z indyka na białym, okrągłym talerzu z rukolą.
udziec z indyka pieczony
Koszt przygotowania dania
18.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Udziec z indyka pieczony - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o udźcu z indyka pieczonym

Udziec z indyka pieczony to świetny pomysł na posiłek na święta, na przykład na obiad z okazji urodzin, a także na obiad w zwykły dzień. Zaletą takiego udźca z piekarnika jest to, że można go pokroić w plastry takie grubości, jakiej chcesz. Na obiad mogą być grubsze, natomiast gdy chcesz użyć go jako wędliny do kanapek, to możesz ukroić cieńszy plasterek. Przepis na pieczony udziec z indyka jest prosty i wykonasz go bez problemu. Do zrobienia udźca potrzebujesz jedynie mięsa, oliwy z oliwek, syropu z agawy i przypraw. Zarówno syrop, jaki i przyprawy nadadzą mu wyjątkowego aromatu i smaku. Przyprawy najlepiej dobrać samodzielnie, zamiast korzystać z gotowych mieszanek, w których zwykle przeważa sól. Spośród przypraw do kurczaka świetnie pasuje czosnek z rozmarynem oraz oczywiście sól i pieprz. Zioła i przyprawy pozwalają na ograniczenie spożycia soli, która często jest używana w nadmiernych ilościach, a także mają działanie antyoksydacyjne, dlatego warto dodawać je tam, gdzie to tylko możliwe. Przyprawy mieszamy z oliwą i syropem i dokładnie nacieramy nimi mięso. Taka marynata idealnie komponuje się z mięsem z indyka. Potem już tylko musimy upiec mięso, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i gotowe. To jak długo piec zależy od wielkości udźca. Średnio jest to około 70-80 minut, aby indyk był już dobry. Ten sprawdzony przepis pomoże ci przygotować soczysty i aromatyczny udziec. Możesz podawać go z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżymi warzywami, aby uzyskać zbilansowany posiłek. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Dokładną instrukcję jak zrobić udziec z indyka pieczony znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze udźca z indyka pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
161.98 kcal
153.88 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
8.60 g
8.17 g
Tłuszcze nasycone
2.80 g
2.66 g

Składniki mineralne w przepisie na udziec z indyka pieczony

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
81.64 mg
77.56 mg
Potas
197.20 mg
187.34 mg
Wapń
8.58 mg
8.15 mg
Żelazo
1.09 mg
1.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka pieczonego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udźcu z indyka pieczonym

Lista alergenów dla udźca z indyka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udziec z indyka pieczony

Cena przygotowania udźca z indyka pieczonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
900 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.71
Za 900 g
Syrop z agawy
30 g
2 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
56.50
Jak oceniasz przepis na udziec z indyka pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób