Udziec z indyka duszony z warzywami

Opublikowano: 21.04.2022 r., 7:03 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udziec z indyka duszony z warzywami w naczyniu
Udziec z indyka duszony z warzywami
Udziec z indyka duszony z warzywami to dobry pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest niezwykle aromatyczny oraz łatwy w przygotowaniu. Warto go spróbować!
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
193 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec z indyka (500 g)
  • Marchewka 2 marchewki (100 g)
  • Por (100 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na udziec z indyka duszony z warzywami krok po kroku

Mięso z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli jest potrzeba, to zdejmujemy z niego skórę, a następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie kroimy warzywa, marchewkę i por w talarki, a cebulę w piórka.

Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Opcjonalnie możemy je doprawić.

Do warzyw dokładamy mięso. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na udziec z indyka duszony z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat udźca z indyka duszonego z warzywami

Pyszny udziec z indyka duszony z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z indyka zamarynowane w przyprawach, a następnie obsmażone i duszone z warzywami pod przykryciem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić udziec z indyka duszony z warzywami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli jest potrzeba, to zdejmujemy z niego skórę, a następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie kroimy warzywa, marchewkę i por w talarki, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Opcjonalnie możemy je doprawić. Do warzyw dokładamy mięso. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Sprawdzony przepis na udziec z indyka duszony z warzywami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Noga z indyka z warzywami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w udźcu z indyka duszonym z warzywami

Lista alergenów dla udźca z indyka duszonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze udźca z indyka duszonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
138.44
193.82
Białko (g)
11.85
16.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
4.48
6.27
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
4.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
1.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.40
11.76
Tłuszcze nasycone (g)
4.51
6.32
Tłuszcze nienasycone (g)
3.89
5.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.59
3.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
1.82
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.06
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.50
80.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
156.56
219.18
Witamina B6 (mg)
0.25
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
1.06
1.49
Witamina C (mg)
5.03
7.05
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.39
Witamina E (mg)
0.41
0.58
Retinol (µg (mcg))
51.72
72.41
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Ryboflawina (mg)
0.18
0.25
Niacyna (mg)
2.95
4.13
Foliany (µg (mcg))
15.11
21.16
Beta karoten (µg (mcg))
1065.50
1491.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
59.00
82.60
Potas (mg)
202.22
283.11
Wapń (mg)
20.50
28.70
Fosfor (mg)
102.22
143.11
Magnez (mg)
19.17
26.83
Żelazo (mg)
1.01
1.41
Cynk (mg)
1.75
2.46
Miedź (mg)
0.08
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka duszonego z warzywami 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca z indyka duszonego z warzywami

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
500 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.29
Za 500 g
Marchewka
100 g
2 marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Groszek zielony
50 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
35.50