Udziec z indyka

Opublikowano: 27.08.2021 r., 12:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udziec z indyka na talerzu
Udziec z indyka
Udziec z indyka to wspaniały pomysł na świąteczny obiad. Jest niesamowicie pyszny, a przy tym niezbyt skomplikowany w przygotowaniu. To danie dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 75 min
434 kcal
Kcal w porcji
273 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec z indyka (1000 g)
  • Musztarda sarepska - 2 łyżki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Miód - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miseczka

Przepis na udziec z ndyka krok po kroku

Do miseczki wlej olej, miód i musztardę. Dodaj ostrej papryki, czosnku mielonego, ziół prowansalskich, soli, pieprzu i kminku. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Mięso opłucz i dokładnie wetrzyj w nie mieszankę przypraw. Mięso zawiń w folię spożywczą i schować do lodówki na 3 godziny.

Mięso przełóż do rękawa i włóż do naczynia żaroodpornego.

Całość i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75 minut.

Jak oceniasz przepis na udziec z ndyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat udźca z indyka

Udziec z indyka jest wspaniały pomysłem na uroczysty obiad. To dlatego, że jest mięsem niezwykle odżywczym, a przy tym lekkim i pięknie się prezentującym. Jego wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, choć pieczenie jest dość długie. Mięso jest niezwykle delikatne i świetnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także kaszą czy kluskami. By całość była zdrowa i zbilansowana warto dodać do niego również surówkę.

Przepis na udziec z indyka jest bardzo łatwy, dlatego nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. By przygotować najlepszy udziec dobrze jest dość długo marynować mięso, dzięki temu będzie miało wspaniały smak. Mięso potrzebuje co najmniej 3 godziny, by przejść wszystkimi przyprawami. Można jednak spokojnie zostawić je w marynacie na dłużej. Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na całą noc. To idealny pomysł na otrzymanie naprawdę smacznego mięsa. Jeżeli chce się otrzymać mięso bardziej ostre wystarczy dodać odrobinę chili i zamienić musztardę na naprawdę pikantną. Mięso pozostawione w marynacie z przepisu jest raczej wyważone, choć jego smak jest bardzo głęboki. Dla bardziej delikatnego smaku wystarczy zrezygnować z musztardy lub zastąpić ją miodową.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udziec z indyka, który będzie naprawdę pyszny i pełen smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest nieskomplikowana i dość szybka. Pieczenie zajmuje jednak sporo czasu, ale nie warto go skracać, gdyż dzięki temu mięso jest naprawdę miękkie i soczyste. Ten przepis pokaże ci jak upiec udziec z indyka, by był naprawdę zachwycający.

To wspaniały pomysł na święta, tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i soczyste, dodatkowo pięknie się prezentuje na stole. To świetny pomysł na alternatywę dla schabu czy szynki, mięso z indyka jest bardziej delikatne, a przy tym zawiera mniej tłuszczu. Dzięki temu, że jest pieczony w piekarniku, jest naprawdę zdrowym wyborem na obiad. Połączony z warzywami stworzy wyśmienity posiłek. Indyk przygotowany w taki sposób jest pyszny, soczysty, a przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. To dobry wybór dla osób na diecie.

Alergeny w udźcu z indyka

Lista alergenów dla udźca z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze udźca z indyka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na obiad, który dostarczy dość sporo białka i witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kcal)
159.28
434.82
Białko (g)
18.55
50.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany (g)
1.00
2.73
Węglowodany przyswajalne (g)
0.80
2.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz (g)
9.18
25.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.97
8.10
Tłuszcze nienasycone (g)
6.22
16.97
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.13
11.27
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.09
5.70
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.23
205.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina A (µg (mcg))
24.04
65.62
Witamina B6 (mg)
0.32
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
1.74
4.76
Witamina C (mg)
0.02
0.06
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.25
Witamina E (mg)
0.58
1.58
Retinol (µg (mcg))
23.85
65.12
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.26
0.71
Niacyna (mg)
4.43
12.10
Foliany (µg (mcg))
0.34
0.93
Beta karoten (µg (mcg))
1.42
3.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód (mg)
129.45
353.40
Potas (mg)
198.21
541.12
Wapń (mg)
11.23
30.66
Fosfor (mg)
143.52
391.82
Magnez (mg)
21.49
58.66
Żelazo (mg)
1.14
3.11
Cynk (mg)
2.71
7.40
Miedź (mg)
0.08
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca z indyka

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
1000 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
18.57
Za 1000 g
Musztarda sarepska
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Miód
10 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
63.00