Udon
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Groszek zielony mrożony (230 g)
- Czosnek (50 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Brokuły (130 g)
- Makaron udon (400 g)
- Sezam nasiona (50 g)
- Olej sezamowy (100 ml)
Przepis na udon krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamarynuj w sosie sojowym i papryce słodkiej.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż czosnek.
Dodaj kurczaka razem z sosem i usmaż.
Obierz marchew i pokrój w cienkie paski.
Podziel brokuł na małe różyczki.
Dodaj warzywa na patelnię, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 5 minut.
Dopraw imbirem, pieprzem i solą w miarę potrzeby.
W garnku zagotuj wodę i gotuj makaron przez 1-2 minuty.
Odcedź z wody i dodaj do sosu wymieszaj podawaj w głębokim talerzu posypany sezamem.
Więcej informacji na temat udon
Udon to makaron pochodzący z Japonii. Przygotowuje się go na bazie mąki pszennej. Kluski udon są częstym dodatkiem do zup. Noodles podaje się także smażone z dodatkiem warzyw i mięsa lub tofu. Makaron japoński udon dostępny jest do kupienia w supermarkecie lub sklepach z zagraniczną żywnością. Do zrobienia potrawy z makaronem udon potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron udon, pierś z kurczaka, sos sojowy, groszek, marchewka, papryka słodka, olej sezamowy, imbir, czosnek, sezam, brokuł, sól.
Jak zrobić makaron udon? Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamarynuj w sosie sojowym i papryce słodkiej. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż czosnek. Dodaj kurczaka razem z sosem i usmaż. Obierz marchew i pokrój w cienkie paski. Podziel brokuł na małe różyczki. Dodaj warzywa na patelnię, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 5 minut. Dopraw imbirem, pieprzem i solą w miarę potrzeby. W garnku zagotuj wodę i gotuj makaron przez 1-2 minuty. Odcedź z wody i dodaj do sosu wymieszaj podawaj w głębokim talerzu.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.
Podsumowując wiesz już jak ugotować makaron udon. Pilnuj czasu, bo przegotowany makaron nie będzie się nadawał do spożycia. Makaron udon jest uniwersalny, dlatego można go wykorzystać do przygotowania wielu dań.
Alergeny w udon
Lista alergenów dla udon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron udon
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
- Olej sezamowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze udon
Udon to makaron pszenny, zawiera węglowodany proste nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Danie zawiera jednak dużo białka zwierzęcego, dlatego dobrze sprawdzi się jako posiłek po treningowy, dostarczający szybko wchłaniających się węglowodanów.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.