Udo z indyka duszone
- Udziec z indyka (600 g)
- Marchewka (45 g)
- Seler korzeniowy (120 g)
- Cebula (100 g)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na udo z indyka duszone krok po kroku
Mięso umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Seler i marchew obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj seler i marchew. Smaż przez około 5 min.
Podsmażone warzywa włóż do garnka, wraz z mięsem. Całość zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem, majerankiem, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.
Całość duś przez około 60 minut do miękkości mięsa.
Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Więcej informacji na temat uda z indyka duszonego
Udo z indyka duszone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań mięsnych. Tak przygotowane mięso jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne.
Przepis na uda z indyka duszone to pomysł na pyszne danie na obiad. Duszenie mięsa z indyka to doskonały pomysł na jego przygotowanie. Dzięki temu kawałki mięsa są delikatne, smaczne i zdrowe. Duszenie to jedna z najzdrowszych metod gotowania. Z metody tej korzysta wiele osób prowadzących zdrowy tryb życia. Duszenie pozwala zachować dużą ilość składników odżywczych, które pozostają w gotowym naczyniu i nie łączą się z wodą, jak na przykład podczas gotowania. Całość jest bardzo lekka i łagodna w smaku, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych domowników. To danie niezwykle zdrowe. Do jego przygotowania używa się mięsa z indyka, które zawiera niewiele kalorii i tłuszczu, za to dostarcza sporo białka. To również świetne źródło wielu witamin i minerałów. Dostarcza też tryptofanu, który ułatwia zasypianie i poprawia humor. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić uda indycze, by były smaczne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz przygotować je na patelni lub w dużym garnku. Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw i przypraw. Tak przygotowane mięso jest soczyste, ale także łagodne, więc świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Spokojnie może gościć na stole na co dzień, ale i od święta, gdyż prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Zwłaszcza posypany pietruszką lub szczypiorkiem. Przyprawy, których używa się do przygotowania tego dania, zwykle znajdziesz w każdym większym sklepie. Indyk jest jednak mięsem, do którego pasuje wiele różnych dodatków, dlatego spokojnie możesz wybrać takie zioła i przyprawy, które lubisz i które są dostępne w Twojej kuchni. Całość jest bardzo niekomplikowana, a przy tym niezbyt długotrwała. Choć mięso potrzebuje obróbki termicznej, która trwa dość długo, to jednak nie warto tego czasu skracać, gdyż to właśnie ona sprawia, że całość smakuje tak pysznie.
Alergeny w udzie z indyka duszonym
Lista alergenów dla uda z indyka duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
Wartości odżywcze uda z indyka duszonego
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka i witamin.
Energia i białka
(281g)
Węglowodany
(281g)
Tłuszcze
(281g)
Witaminy
(281g)
Składniki mineralne
(281g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.