Udo z indyka duszone

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszone udo indyka z ziołami
Udo z indyka duszone
Udo z indyka duszone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań mięsnych. Tak przygotowane mięso jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
264 kcal
Kcal w porcji
281 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec z indyka (600 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Seler korzeniowy (120 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka

Przepis na udo z indyka duszone krok po kroku

Mięso umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Seler i marchew obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj seler i marchew. Smaż przez około 5 min.

Podsmażone warzywa włóż do garnka, wraz z mięsem. Całość zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem, majerankiem, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.

Całość duś przez około 60 minut do miękkości mięsa.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na udo z indyka duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat uda z indyka duszonego

Udo z indyka duszone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań mięsnych. Tak przygotowane mięso jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne.

Przepis na uda z indyka duszone to pomysł na pyszne danie na obiad. Duszenie mięsa z indyka to doskonały pomysł na jego przygotowanie. Dzięki temu kawałki mięsa są delikatne, smaczne i zdrowe. Duszenie to jedna z najzdrowszych metod gotowania. Z metody tej korzysta wiele osób prowadzących zdrowy tryb życia. Duszenie pozwala zachować dużą ilość składników odżywczych, które pozostają w gotowym naczyniu i nie łączą się z wodą, jak na przykład podczas gotowania. Całość jest bardzo lekka i łagodna w smaku, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych domowników. To danie niezwykle zdrowe. Do jego przygotowania używa się mięsa z indyka, które zawiera niewiele kalorii i tłuszczu, za to dostarcza sporo białka. To również świetne źródło wielu witamin i minerałów. Dostarcza też tryptofanu, który ułatwia zasypianie i poprawia humor. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić uda indycze, by były smaczne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz przygotować je na patelni lub w dużym garnku. Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw i przypraw. Tak przygotowane mięso jest soczyste, ale także łagodne, więc świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Spokojnie może gościć na stole na co dzień, ale i od święta, gdyż prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Zwłaszcza posypany pietruszką lub szczypiorkiem. Przyprawy, których używa się do przygotowania tego dania, zwykle znajdziesz w każdym większym sklepie. Indyk jest jednak mięsem, do którego pasuje wiele różnych dodatków, dlatego spokojnie możesz wybrać takie zioła i przyprawy, które lubisz i które są dostępne w Twojej kuchni. Całość jest bardzo niekomplikowana, a przy tym niezbyt długotrwała. Choć mięso potrzebuje obróbki termicznej, która trwa dość długo, to jednak nie warto tego czasu skracać, gdyż to właśnie ona sprawia, że całość smakuje tak pysznie.

Alergeny w udzie z indyka duszonym

Lista alergenów dla uda z indyka duszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze uda z indyka duszonego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(281g)
Energia (kcal)
93.99
264.10
Białko (g)
11.01
30.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(281g)
Węglowodany (g)
2.40
6.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.95
5.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(281g)
Tłuszcz (g)
4.60
12.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
4.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.14
8.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.83
5.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
3.67
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.12
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.73
122.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(281g)
Witamina A (µg (mcg))
49.93
140.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.01
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.84
5.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.75
Witamina E (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.87
38.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.71
7.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.30
9.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
356.16
1000.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(281g)
Sód (mg)
125.43
352.45
Potas (mg)
172.93
485.94
Wapń (mg)
13.42
37.70
Fosfor (mg)
97.44
273.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.92
41.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
2.04
Cynk (mg)
1.62
4.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny uda z indyka duszonego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania uda z indyka duszonego

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z indyka
600 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
11.14
Za 600 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Seler korzeniowy
120 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
48.50