Udka z kurczaka w sosie

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie pomidorowym
Udka z kurczaka w sosie
Udka z kurczaka w sosie to doskonała propozycja na obiad dla dzieci i dorosłych. Udka w sosie doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
546 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Masło klarowane (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, płaskie naczynie z wyższym brzegiem

Przepis na udka z kurczaka w sosie krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.

Obierz i zetrzyj na tarce marchew i podduś razem z cebulą.

Na patelnię dodaj pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki i gotuj 4-5 minut.

Na osobnej patelni rozgrzej masło klarowane. Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem, natnij nożem i obsmaż na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią.

Udka ułóż w naczyniu na wierzch polej sos pomidorowy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.

Jak oceniasz przepis na udka z kurczaka w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat udek z kurczaka w sosie

Udka z kurczaka w sosie to doskonała propozycja na smaczny obiad dla dzieci. Udka w sosie są soczyste i idealnie komponują się z dodatkiem ryżu. Przepis na udka z kurczaka w sosie jest prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Aby przygotować udka na obiad będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka ze skórą, cebula, marchew, pomidory w puszce, masło klarowane, sól, pieprz oraz natka pietruszki świeża.

Jak zrobić udka z kurczaka w sosie? Na początek przygotuj sos. Obierz cebulę z łusek, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego i zeszklij cebulę. W między czasie obierz marchew i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli i podduś 3-4 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem dodaj natkę pietruszki i gotuj 3-4 minuty. Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem, natnij je i obsmaż aż zrobią się złote na maśle klarowanym. Udka wyłóż na dnie naczynia na wierzch polej sos pomidorowy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku prze 40-45 minut. Podawaj z ryżem i surówką z kapusty kiszonej.

Udka z kurczaka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest odpowiedzialne za budowę naszego organizmu, wytwarzaniem niektórych enzymów i hormonów. Powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż w naszej diecie. Pamiętaj aby wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Jest ono zdrowsze i rośnie o połowę wolniej niż kurczęta w chowie przemysłowym.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pomysł na pyszne udka w sosie to doskonały pomysł na obiad dla dzieci. Smaczne udka będą smakowały również starszym gościom dlatego śmiało możesz je podać na kolację lub obiad ze znajomymi. Dobre udka są mięciutkie a mięso ładnie odchodzi od kości.

Alergeny w udkach z kurczaka w sosie

Lista alergenów dla udek z kurczaka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze udek z kurczaka w sosie

na 100g gotowej potrawy

Udka z kurczaka w sosie to dobre źródło białka zwierzęcego. Udka są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych minerałów oraz witamin. Wybieraj kurczaka z chowu bez antybiotyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
156.09
546.32
Białko (g)
8.14
28.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.21
14.73
Węglowodany przyswajalne (g)
3.21
11.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
3.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
11.93
41.76
Tłuszcze nasycone (g)
5.85
20.46
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
21.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
15.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
6.11
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.10
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.91
195.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
129.82
454.36
Witamina B6 (mg)
0.22
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.89
Witamina C (mg)
4.15
14.51
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.16
Witamina E (mg)
0.53
1.86
Retinol (µg (mcg))
50.18
175.64
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Niacyna (mg)
2.59
9.06
Foliany (µg (mcg))
9.68
33.89
Beta karoten (µg (mcg))
797.27
2790.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
95.82
335.36
Potas (mg)
221.41
774.93
Wapń (mg)
19.68
68.89
Fosfor (mg)
86.45
302.59
Magnez (mg)
16.55
57.91
Żelazo (mg)
0.72
2.53
Cynk (mg)
0.79
2.76
Miedź (mg)
0.08
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny udek z kurczaka w sosie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek z kurczaka w sosie

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
37.10