Udka z kurczaka w sosie
- Pomidory w puszce (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Masło klarowane (100 g)
Przepis na udka z kurczaka w sosie krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.
Obierz i zetrzyj na tarce marchew i podduś razem z cebulą.
Na patelnię dodaj pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki i gotuj 4-5 minut.
Na osobnej patelni rozgrzej masło klarowane. Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem, natnij nożem i obsmaż na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią.
Udka ułóż w naczyniu na wierzch polej sos pomidorowy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.
Więcej informacji na temat udek z kurczaka w sosie
Udka z kurczaka w sosie to doskonała propozycja na smaczny obiad dla dzieci. Udka w sosie są soczyste i idealnie komponują się z dodatkiem ryżu. Przepis na udka z kurczaka w sosie jest prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Aby przygotować udka na obiad będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka ze skórą, cebula, marchew, pomidory w puszce, masło klarowane, sól, pieprz oraz natka pietruszki świeża.
Jak zrobić udka z kurczaka w sosie? Na początek przygotuj sos. Obierz cebulę z łusek, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego i zeszklij cebulę. W między czasie obierz marchew i zetrzyj na tarce. Dodaj do cebuli i podduś 3-4 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem dodaj natkę pietruszki i gotuj 3-4 minuty. Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem, natnij je i obsmaż aż zrobią się złote na maśle klarowanym. Udka wyłóż na dnie naczynia na wierzch polej sos pomidorowy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku prze 40-45 minut. Podawaj z ryżem i surówką z kapusty kiszonej.
Udka z kurczaka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest odpowiedzialne za budowę naszego organizmu, wytwarzaniem niektórych enzymów i hormonów. Powinniśmy dbać o jego prawidłową podaż w naszej diecie. Pamiętaj aby wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Jest ono zdrowsze i rośnie o połowę wolniej niż kurczęta w chowie przemysłowym.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pomysł na pyszne udka w sosie to doskonały pomysł na obiad dla dzieci. Smaczne udka będą smakowały również starszym gościom dlatego śmiało możesz je podać na kolację lub obiad ze znajomymi. Dobre udka są mięciutkie a mięso ładnie odchodzi od kości.
Alergeny w udkach z kurczaka w sosie
Lista alergenów dla udek z kurczaka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze udek z kurczaka w sosie
Udka z kurczaka w sosie to dobre źródło białka zwierzęcego. Udka są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych minerałów oraz witamin. Wybieraj kurczaka z chowu bez antybiotyków.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.