Udka z kurczaka w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka z kurczaka w rękawie podane w białej miseczce.
Udka z kurczaka w rękawie
Udka z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na pyszny obiad, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste udka z kurczaka.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
314 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, rękaw do pieczenia

Przepis na udka z kurczaka w rękawie krok po kroku

Mięso oczyść, umyj i osusz.

W misce wymieszaj olej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu, imbiru oraz czosnku.

Do miski z marynatą włóż udka i dokładnie obtocz je w marynacie.

Miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na około 3 godziny.

Po tym czasie mięso z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia i zwiąż go z dwóch stron. Rękaw do pieczenia umieść w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut.

Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udka z kurczaka w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat udek z kurczaka w rękawie

Udka z kurczaka w rękawie to pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Soczyste udka warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerii (mizerię warto przygotować z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany). Przepis na udka z kurczaka w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić udka z kurczaka w rękawie? Mięso oczyść, umyj i osusz. W misce wymieszaj olej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu, imbiru oraz czosnku. Do miski z marynatą włóż udka i dokładnie obtocz je w marynacie. Miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia i zwiąż go z dwóch stron. Rękaw do pieczenia umieść w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut. Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Udko drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Białko w organizmie wykorzystywane jest między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Pieczone udka z kurczaka stanowią źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując: wiesz już jak przyprawić oraz upiec smaczne udka z kurczaka. Najlepsze udka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w udkach z kurczaka w rękawie

Lista alergenów dla udek z kurczaka w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udka z kurczaka w rękawie

Wartości odżywcze udek z kurczaka w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Udka z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
157.14
314.29
Białko (g)
18.29
36.57
Fenyloalanina (mg)
0.73
1.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.78
17.56
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
4.13
Tłuszcze nienasycone (g)
6.71
13.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.51
9.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.20
4.40
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Cholesterol (mg)
86.67
173.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
91.43
182.86
Potas (mg)
226.67
453.33
Wapń (mg)
9.52
19.05
Żelazo (mg)
0.74
1.49
Szacunkowy indeks glikemiczny udek z kurczaka w rękawie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek z kurczaka w rękawie

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
4 duże sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
23.00