Udka z kurczaka w rękawie
- Udko kurczaka bez skóry - 4 duże sztuki (1000 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na udka z kurczaka w rękawie krok po kroku
Mięso oczyść, umyj i osusz.
W misce wymieszaj olej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu, imbiru oraz czosnku.
Do miski z marynatą włóż udka i dokładnie obtocz je w marynacie.
Miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na około 3 godziny.
Po tym czasie mięso z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia i zwiąż go z dwóch stron. Rękaw do pieczenia umieść w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut.
Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat udek z kurczaka w rękawie
Udka z kurczaka w rękawie to pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Soczyste udka warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerii (mizerię warto przygotować z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany). Przepis na udka z kurczaka w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić udka z kurczaka w rękawie? Mięso oczyść, umyj i osusz. W misce wymieszaj olej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu, imbiru oraz czosnku. Do miski z marynatą włóż udka i dokładnie obtocz je w marynacie. Miskę z udkami przykryj folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia i zwiąż go z dwóch stron. Rękaw do pieczenia umieść w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut. Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Udko drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Białko w organizmie wykorzystywane jest między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Pieczone udka z kurczaka stanowią źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.
Podsumowując: wiesz już jak przyprawić oraz upiec smaczne udka z kurczaka. Najlepsze udka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w udkach z kurczaka w rękawie
Lista alergenów dla udek z kurczaka w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udka z kurczaka w rękawie
Wartości odżywcze udek z kurczaka w rękawie
Udka z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.