Przepis na udka z kurczaka po indyjsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry, kardamon, garam masala
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia

Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek.

W misce zmieszaj jogurt, sok z cytryny i przyprawy.

Uda włóż do miski z marynatą i dokładnie je natrzyj.

Całość włóż do lodówki na 1 godzinę.

Mięso przełóż do rękawa i wlej pozostałą marynatę. Woreczek dokładnie zamknij.

Worek z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.

Pod koniec pieczenia możesz otworzyć worek, by mięso lekko się przypiekło.

Udka z kurczaka po indyjsku podane na czarnym talerzu z rozmarynem.
udka z kurczaka po indyjsku
Koszt przygotowania dania
14.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
238 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
3

Udka z kurczaka po indyjsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o udkach z kurczaka po indyjsku

Udka z kurczaka po indyjsku to fantastyczna opcja na pyszny obiad lub kolację. Mięso marynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach zaskakuje wspaniałym smakiem i delikatnością. Idealnie sprawdzi się podane z ryżem czy ziemniakami. To świetna uczta dla wszystkich miłośników orientalnych dań.

Przepis na udka z kurczaka po indyjsku jest niezwykle prosty, dzięki temu świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To danie pyszne, szybkie i sycące. W dodatku pełne aromatycznych przypraw, które są charakterystyczne dla tej egzotycznej kuchni. Choć najpopularniejszym daniem zaczerpniętym wprost z Indii jest curry, to warto wypróbować również innych pysznych potraw, gdyż są one niezwykle ciekawe. W tej wersji fantastyczna marynata wystarczy, by odmienić nudnego kurczaka i na jego bazie stworzyć danie jak z azjatyckich restauracji. Mięso drobiowe zostało wybrane do tego przepisu nie przez przypadek. Jest ono popularne w tej egzotycznej kuchni, a przy okazji jest opcją naprawdę zdrową. W porównaniu do czerwonego mięsa zawiera znacznie mniej tłuszczu, czy cholesterolu, a znacznie więcej białka. To sprawia, że jest bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. Drugim niezwykle ważnym składnikiem jest jogurt naturalny. Warto postawić na grecki, gdyż jest znacznie gęstszy, przez co marynata lepiej trzyma się na mięsie i tworzy pyszny sos. Warto postawić na nabiał o obniżonej ilości tłuszczu, dzięki temu danie będzie jeszcze zdrowsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udka z kurczaka po indyjsku, który będzie niezwykle smaczny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość robi się w kilka chwil, ale nie można zapomnieć o wcześniejszym marynowaniu, bez którego mięso nie jest tak kruche i delikatne. Z tego samego powodu nie należy też skracać czasu marynowania. To danie sprawdzi się wyjątkowo dobrze na obiad, zwłaszcza z dodatkiem ryżu i surówki, gdyż tworzy wtedy dobrze zbilansowany posiłek. Mięso pieczone w jogurcie jest daniem mało popularnym, jednak warto sięgnąć po ten przepis na kurczaka po hindusku, by przekonać się jak wyjątkowe może być.

Wartości odżywcze udek z kurczaka po indyjsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kalorie)
101.83 kcal
238.28 kcal
Białko
16.51 g
38.64 g

Węglowodany w udkach z kurczaka po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany
0.95 g
2.23 g
Węglowodany przyswajalne
0.90 g
2.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.06 g
0.13 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.01 g
Glukoza
0.01 g
0.01 g
Fruktoza
0.01 g
0.01 g
Laktoza
0.63 g
1.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz
3.13 g
7.33 g
Tłuszcze nasycone
1.38 g
3.22 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
4.12 g
Tłuszcze jednonasycone
1.06 g
2.48 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
1.63 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Cholesterol
67.79 mg
158.62 mg

Witaminy w przepisie na udka z kurczaka po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina A
7.27 µg (mcg)
17.02 µg (mcg)
Retinol
7.27 µg (mcg)
17.02 µg (mcg)
Beta karoten
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na udka z kurczaka po indyjsku

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód
79.72 mg
186.54 mg
Wapń
37.25 mg
87.17 mg
Żelazo
0.58 mg
1.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny udek z kurczaka po indyjsku 3
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udkach z kurczaka po indyjsku

Lista alergenów dla udek z kurczaka po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania udek z kurczaka po indyjsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
680 g
8 szt
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
10.88
Za 680 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
250 ml
1 opakowanie
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 2
3.06
Za 250 ml
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
21.40
Jak oceniasz przepis na udka z kurczaka po indyjsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób