Udka z kurczaka po indyjsku
- Udko kurczaka bez skóry - 8 szt (680 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 opakowanie (250 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na udka z kurczaka po indyjsku krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i oczyść z błonek.
W misce zmieszaj jogurt, sok z cytryny i przyprawy.
Uda włóż do miski z marynatą i dokładnie je natrzyj.
Całość włóż do lodówki na 1 godzinę.
Mięso przełóż do rękawa i wlej pozostałą marynatę. Woreczek dokładnie zamknij.
Worek z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.
Pod koniec pieczenia możesz otworzyć worek, by mięso lekko się przypiekło.
Więcej informacji na temat udek z kurczaka po indyjsku
Udka z kurczaka po indyjsku to fantastyczna opcja na pyszny obiad lub kolację. Mięso marynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach zaskakuje wspaniałym smakiem i delikatnością. Idealnie sprawdzi się podane z ryżem czy ziemniakami. To świetna uczta dla wszystkich miłośników orientalnych dań.
Przepis na udka z kurczaka po indyjsku jest niezwykle prosty, dzięki temu świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To danie pyszne, szybkie i sycące. W dodatku pełne aromatycznych przypraw, które są charakterystyczne dla tej egzotycznej kuchni. Choć najpopularniejszym daniem zaczerpniętym wprost z Indii jest curry, to warto wypróbować również innych pysznych potraw, gdyż są one niezwykle ciekawe. W tej wersji fantastyczna marynata wystarczy, by odmienić nudnego kurczaka i na jego bazie stworzyć danie jak z azjatyckich restauracji. Mięso drobiowe zostało wybrane do tego przepisu nie przez przypadek. Jest ono popularne w tej egzotycznej kuchni, a przy okazji jest opcją naprawdę zdrową. W porównaniu do czerwonego mięsa zawiera znacznie mniej tłuszczu, czy cholesterolu, a znacznie więcej białka. To sprawia, że jest bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. Drugim niezwykle ważnym składnikiem jest jogurt naturalny. Warto postawić na grecki, gdyż jest znacznie gęstszy, przez co marynata lepiej trzyma się na mięsie i tworzy pyszny sos. Warto postawić na nabiał o obniżonej ilości tłuszczu, dzięki temu danie będzie jeszcze zdrowsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udka z kurczaka po indyjsku, który będzie niezwykle smaczny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość robi się w kilka chwil, ale nie można zapomnieć o wcześniejszym marynowaniu, bez którego mięso nie jest tak kruche i delikatne. Z tego samego powodu nie należy też skracać czasu marynowania. To danie sprawdzi się wyjątkowo dobrze na obiad, zwłaszcza z dodatkiem ryżu i surówki, gdyż tworzy wtedy dobrze zbilansowany posiłek. Mięso pieczone w jogurcie jest daniem mało popularnym, jednak warto sięgnąć po ten przepis na kurczaka po hindusku, by przekonać się jak wyjątkowe może być.
Alergeny w udkach z kurczaka po indyjsku
Lista alergenów dla udek z kurczaka po indyjsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze udek z kurczaka po indyjsku
To zdrowa opcja pełna białka. Warto połączyć mięso z węglowodanami złożonymi i świeżymi warzywami, by zbilansować to danie.
Energia i białka
(234g)
Węglowodany
(234g)
Tłuszcze
(234g)
Witaminy
(234g)
Składniki mineralne
(234g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.